zo maak je snoep van citrussiroop

Wanneer je citruszeste aan het konfijten bent, bewaar dan de citrussiroop, of maak een beetje extra. Daar kun je namelijk heerlijk snoep van maken!

Lees hier alles wat je altijd al wilde weten over mandarijnen!

gekonfijte citruszeste
garnering of snoep (voor ± 50 g) 

1-2 (bio)citrusvruchten
100 g suiker
150 ml water

bewaren:
75 g suiker
¼-½ tl citroenzuurpoeder* (eventueel)

Schil in brede repen het gekleurde deel van de schil van het fruit – een klein beetje witte schil blijft er altijd wel aanzitten (gebruik het fruit voor een ander recept). Snijd ze in lange, smalle repen.

Leg de repen zeste in een pannetje en schenk er koud water over. Breng aan de kook en schenk dan direct door een zeef. Spoel af met koud water en herhaal het proces. Zet opzij en verwarm voor de suikersiroop de suiker en het water in een pannetje op laag vuur. Roer tot de suiker helemaal is opgelost. Voeg de zeste toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 10-15 min. zachtjes koken tot de zeste doorschijnend is.

Schep de zeste met een schuimspaan uit de siroop, laat heel goed uitlekken enverspreid over bakpapier. Snijd eventueel in dunne reepjes. Laat de reepjes een uur drogen, grotere stukken hebben een paar uur nodig.

Bestrooi ze met de suiker en bewaar in een goed afgesloten pot. Ik wrijf vaak wat citroenzuur fijn in de vijzel en roer dit door de suiker, de smaken worden er nog intenser en zuurder van.

*Citroenzuurpoeder is een heel zuur poeder dat te koop is bij de toko en drogist of online besteld kan worden.

Bereiden ± 35 min. / drogen 1 uur tot 1 nacht

TIP Het restje citrussiroop kun je ook gebruiken voor nieuwe siroop of snoepjes. Voeg wat citrussap toe en laat een paar min. zachtjes koken tot je een siroop hebt voor over desserts, ijs of geschaafd ijs. Als je een suikerthermometer hebt, kun je met deze siroop snoepjes maken; verwarm de citrussiroop tot 149°C en schenk dan op ingevet bakpapier. Het koelt snel af. Als het koel genoeg is om vast te houden, til je het hele stuk op en vorm je er een lange draad van. Vouw deze dubbel en draai een aantal slagen. Herhaal tot je het gevoel hebt dat het gaat breken. Het is de bedoeling dat het een lange gedraaide vorm heeft van ongeveer 1,5 cm dik. Knip met een schaar in stukjes of snijd er met een scherp mes snoepjes van.

Dit recept komt uit het boek ‘Citrus’ van Catherine Phipps. Het ligt vanaf 3 juli in Nederland in de winkels!  ISBN: 9789461431691 | €24.95

citrussiroop