rosé bij paprika en rode peper

In de Spaanse en Portugese keuken houden ze van pittig en pikant. Denk maar aan zoute gedroogde ham, aan brokkelige harde kaas als oude manchego of aan worst als chorizo die uitgesproken spicy kan zijn. En er gaan veel rode paprika’s – in poeder of geroosterd –, rode Spaanse pepers, zeezout en ansjovis in de menu’s om smaken te versterken. Soepele zachte volle wijn, niet strak droog, met fruit, frisheid en een beetje kruidigheid, passen bij deze keuken.

Bij voorkeur rosé! Hoe pittiger – met veel rode pepers – hoe voller en zoeter. Spanje is een kei in goede rosé, net als Zuid-Frankrijk, en ook Portugal maakt volle kruidige rosé die prima bij hun paprikagerechten passen. Drink je graag rood, kies dan soepel sappig rood, zonder of met weinig houtrijping, van druiven als barbera, cabernet franc, grenache, zweigelt, merlot, sangiovese.

Spanje: Navarra rosada, Rosa di Azul y Garanza 2016
€ 8,10 (bio) vinoblesse.nl

SMAAK Vrolijk etiket en Spaans plezier in de fles. Deze rosé heeft bijna de kleur van rode paprika, de geur van zontomaatjes en framboos en smaakt als een spontane omhelsing. Vol, licht prikkelend op de tong (als verse peper) en verfrissend in zijn afdronk. Niet te droog en zeker niet te zoet. Precies goed noemen we dat! Dit succesnummer komt uit Navarra, is biologisch verantwoord en gemaakt van grenache en tempranillo. Een alleskunner in de mediterrane keuken. Schroefdop eraf en…vamos a la mesa!

KLIK MET Spaanse bonensalade met garnalen, en chorizo (pag. 43 delicious. nummer 6), geroosterde-paprikasalade met dadels en merguez (pag. 43 delicious. nummer 6).


Portugal: Algarve, Euphoria, Quinta Convento do Paraiso, 2015

€ 9,95 sandorwineimport.nl

SMAAK Ik zeg eerlijk: ik viel op het etiket, maar dacht er meteen bij dat rosé uit de Algarve niet veel kon zijn. Mooie stranden, maar goede rosé? Quinta Convento do Paraiso in Silves heeft een goede reputatie in de Algarve. Ik ben euforisch door de verrassende smaak. Vol, rond en redelijk stevig met een lekker kruidig bittertje en ook een beetje
zoet. Past bij vrijwel alles, lekker bij zonnige gerechten met rode peper of pikante paprika. Gemaakt van typisch Portugese druiven: touriga nacional en aragonez.

KLIK MET Stoof van octopus (pag. 105 delicious. nummer 6) en kokkels met massa de pimentão (pag. 104 delicious. nummer 6).

PRODUCTIE EN TEKST ELLEN DEKKERS

cover 06-2016Meer delicious. recepten ontvangen? Bestel nummer 6 van delicious. hier in onze webshop. Bestel vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd.

rosé bij paprika en rode peper