chili con carne, chili sin carne & chili con choco

Misschien wel een van de meest populaire comfort food gerechten: chili con carne. Een pittige rode stoofpot met pepers en kruiden. Over de oorsprong is niet iedereen het eens. Ook de ingrediënten verschillen per streek. 

Probeer deze vega chili met doperwten en kidneybonen!

oorsprong
Hoewel veel mensen denken dat chili een Mexicaans of zelfs Chileens gerecht is, zijn er op historisch vlak geen connecties tussen het gerecht en de twee landen. Mexicanen lijken zich te willen distantiëren van het gerecht dat in het Mexicaanse woordenboek wordt omschreven als ‘onsmakelijk eten dat in de Verenigde Staten wordt verkocht als zijnde Mexicaans’.

Volgens een oude Spaanse legende komt de bonenstoof uit de tijd waarin gelukszoekers verhuisden naar Amerika. Zuster Maria van Ágreda kwam naar ‘de nieuwe wereld’ om ongelovigen te verlichten met het Katholicisme. Ze overtuigde haar volgers niet alleen met haar trances en verhalen, maar ook met een mysterieuze rode stoofpot, die later ’the devil’s stew’ werd genoemd. 

Anderen beweren dat het ontstond als gerecht voor reizigers en cowboys in ‘het wilde Westen’. De ingrediënten, zoals gedroogd vlees, pepers en kruiden, waren allemaal makkelijk te vervoeren in zadeltassen en konden niet bederven. De chili kon overal, boven een kampvuur, bereid worden. Niet alleen cowboys, maar ook de schurken van het wilde Westen werd chili geserveerd. De ingrediënten waren goedkoop en dat maakte het tot perfect gevangenisvoedsel.

variaties
Zoals je misschien al was opgevallen, wordt in geen van de originele recepten een woord over bonen gerept. De Texanen, die claimen dat échte chili in hun staat geboren is, zijn dan ook erg uitgesproken over bonen in chili: ‘if you know beans about chili, you know that chili has no beans’. In de Texaanse versie van chili draait alles om vlees, goede jus, kruiden en pepers. In 1977 werd chili (zonder bonen) uitgeroepen tot hét officiële staatseten van Texas.

In andere Amerikaanse staten worden bonen wel aan de stoof toegevoegd. In Cincinnatti serveren ze chili met spaghetti, kaas en bonen. In Springfield, Illinois, serveren ze ‘chilli‘, met een dubbele ‘L’ inderdaad. Deze versie bevat bier, bacon én bonen. Toen in de jaren ’60 en ’70 het veganisme populair werd in de Verenigde Staten ontstond de vegetarische variant: chili sin carne. Deze versie bevat vrijwel altijd bonen, aangevuld met tofu, aardappels of maïs.

Janneke Philippi gaf haar draai aan dit veelzijdige gerecht en maakte een Mexicaans geïnspireerde zwarte-bonenchili met chocolade. De Azteken uit het oude Mexico gebruikten chocolade in veel van hun gerechten. Het geeft de stoof niet alleen extra pit, maar zorgt ook voor een romige structuur.

Mexicaanse zwarte-bonenchili met chocolade

hoofdgerecht | 4 personen

4 el olie
3 uien, fijngesneden
5 tenen knoflook, fijngesneden
1 rode paprika, in blokjes
400 g rundergehakt
3 tl gemalen komijn (jinten)
2 blikken gepelde tomaten (à 400 g)
4 tomaten, in stukjes
1 el paprikapoeder
300 g witte en wilde rijst*
1 groentebouillontablet
2 blikken zwarte bonen* (à 400 g), uitgelekt en afgespoeld
40 g pure chocolade, fijngehakt
korianderyoghurt**, voor erbij

Verhit in een braadpan 2 el olie. Bak 2 uien met de helft van de knoflook. Bak de paprika 2 min. mee. Voeg het gehakt toe en bak rul. Schep de helft van de komijn erdoor. Schenk de inhoud van de blikken tomaat met het vocht in de pan. Druk de tomaten met de spatel klein. Stoof de chili 15-20 min.

Verhit in een hapjespan de laatste 2 el olie. Bak de laatste ui met de rest van de knoflook. Bak de verse tomaten 2 min. mee. Voeg het paprikapoeder en rest van de komijn toe. Schep de rijst erdoor en bak 1 min. Meet de hoeveelheid kokend water af die je volgens de verpakking aan de rijst moet toevoegen en los er het bouillontablet in op. Schenk de bouillon in de pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook de rijst afgedekt in 10 min. gaar.

Schep de bonen door de chili en verwarm nog 5 min. Roer de chocolade erdoor en laat in de warme chili smelten. Serveer de chili met de Mexicaanse rijst. Lekker met korianderyoghurt.

* Een mengsel van witte en wilde rijst en zwarte bonen in blik zijn bij de supermarkt te koop.

** Frisse korianderyoghurt is zo gemaakt: meng 1 bosje grofgesneden koriander en naar smaak (1 teentje) fijngesneden knoflook door 150 ml volvette Turkse of Griekse yoghurt.

Bereiden ± 30 min.

TEKST ROOS VOLKERS RECEPTEN JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS BEREIDING BART STUART

gezond verstandMeer delicious. recepten ontvangen? Bestel nummer 5 van delicious. hier in onze webshop. Bestel vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd.

choco chili - delicious