koreaanse kimchisalade

Kimchi is onmisbaar in de Koreaanse keuken. Mister Kitchen ging op onderzoek uit en ontdekte het geheim van deze unieke smaakmaker. Ook delen ze een recept voor snelle kimchisalade.

Probeer ook deze Koreaanse dumplings van Mister Kitchen!

Hoewel kimchi vooral bekend staat als gefermenteerde Chinese kool met chili is het eigenlijk een verzamelnaam voor alle groenten die hier volgens hetzelfde proces worden geconserveerd. Dit gebeurt door groente in te leggen met zout en andere smaakmakers zodat schadelijke bacteriën geen kans krijgen en gezonde melk- en aminozuren tot bloei komen. Zo ontstaat ook de zilt-zure smaak die kimchi voor de Koraan zo geliefd en bij elke maaltijd onmisbaar maakt.

Letterlijk iedere familie maakt jaarlijks voor de winter potten kimchi in. Traditioneel helpt het hele gezin bij de bereiding van dit jaarlijkse familiegerecht en dat kan zomaar twee dagen vergen. Over de gezondheidsclaims van deze vitaminerijke probiotica zijn hele boeken geschreven, maar het is vooral de frisse smaak die zorgt voor heerlijke contrasten met gegrilde vlees- en visgerechten.

In het nieuwste nummer, delicious. 5, ontdekt Mister Kitchen de veganistische keuken van de Koreaanse non Jeong Kwan. Je bestelt het nummer hier in onze webshop!

snelle kimchisalade van chinese kool en radijs
bijgerecht | 8 personen

½ Chinese kool
⅓ daikon (rettich)
1 kleine ui
2 lente-uien
25 g zout
6-8 el gochugaru*
1 teentje knolfook, fijngesneden
stukje verse gember van ± 2 cm, geschild en fijngesneden
1 el sojasaus
4 el vissaus
2 el suiker
1½ el sesamzaad, geroosterd

Snijd de Chinese kool in de lengte in brede repen. Doe in een wijde kom. Snijd de daikon in de lengte in reepjes van 6 cm. Meng het zout en 250 ml water door de groenten. Zet iets zwaars op de groenten, zoals een stapel borden of gevulde pan. Laat een uur staan, maar schep het koolmengsel elke 20 min. om. Giet het overtollige water weg en spel het zout weg onder koud stromend water. Knijp het water uit de kool. Meng met de gochugaru, knoflook, gember, sojasaus, rijstazijn, vissaus, suiker en sesamzaad tot een saus en schep dit door de kool. Serveer het koolmengsel op het bord met wat komkommerkimchi.

* Gochugaru (Koreaanse rode-pepervlokken) koop je bij Aziatische supermarkten.

Marineren 1 uur / bereiden ± 10 min.

RECEPTEN TEKST EN BEREIDING MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR PRODUCTIE MERIJN TOL MOGELIJK GEMAAKT DOOR CHUNG JUNG ONE GIDS DANIEL GRAY / DELECTABLE TRAVELS

kimchisalade