soufflé met gekaramelliseerde tomaatjes

Ze zijn ultraluchtig: deze dubbelgebakken soufflés. Maak van de tomaatjes extra veel, want ze blijven gekoeld en onder een laagje olijfolie zeker een maand goed.

Wil je er zeker van zijn dat je soufflés niet mislukken? Lees dan deze tips!

dubbelgebakken soufflés met gekaramelliseerde tomaatjes
voorgerecht | 8 personen| v

60 g boter + om in te vetten
75 g parmezaanse kaas, fijngeraspt
75 g bloem
½ tl dijonmosterd
500 ml melk
4 grote eieren, gesplitst
125 g zachte geitenkaas
1 el basilicum, fijngesneden + extra blaadjes ter garnering
handjevol rucola ter garnering
2 tl balsamicoglazuur
ook nodig: 8 ramequins voor 200 ml

gekaramelliseerde tomaatjes
350 g trostomaatjes, gehalveerd
1 tl (rook)zout
1 tl fijne kristalsuiker
5 el extra vergine olijfolie
1 kleine teen knoflook, geperst

Verwarm de oven voor tot 180ºC. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Leg de trostomaatjes met de snijvlakken omhoog op de bakplaat en bestrooi ze met (rook)zout en suiker. Rooster ze ± 50 min. tot ze licht kleuren en keer ze halverwege. Schep ze in een kom, voeg olijfolie, knoflook en wat peper toe.

Vet intussen de ramequins met een kwastje met verticale stroken in. Bestrooi met 25 g van de parmezaan. Zet ze in een braadslee.

Smelt de boter in een steelpan met dikke bodem op laag vuur. Strooi de bloem erover en voeg de mosterd toe. Verwarm al roerend 1 min. tot het mengsel borrelt. Klop met een garde geleidelijk de melk erdoor, zodat je een gladde saus krijgt. Breng kloppend aan de kook. Laat al roerend 2 min. zachtjes inkoken. Breng op smaak met zout en peper. Laat 5 min. afkoelen. Klop de eidooiers er stuk voor stuk door.

Roer de geitenkaas, basilicum en 25 g parmezaanse kaas tot een glad mengsel. Schep in een kom.

Klop in een brandschone kom de eiwitten tot stijve pieken met een garde. Vouw voorzichtig door het kaasmengsel. Verdeel over de bakvormpjes. Laat je vinger langs de binnenrand van elke ramequin glijden om ze goed schoon te maken. Schenk zoveel kokendheet water in de braadslee dat het water tot halverwege de ramequins reikt. Bak de souffleetjes ± 30 min. tot ze goudgeel kleuren. Neem de ramequins uit de braadslee en laat afkoelen.

Maak elke soufflé met een paletmes los en stort ze in een ingevette ovenschaal. Bestrooi met de resterende kaas en bak ze goudbruin.

Leg ze op borden. Schep er het tomatenmengsel en de rucola en basilicumblaadjes over. Besprenkel met balsamicoglazuur.

Bereiden ± 40 min. / oven ± 50 min. / afkoelen ± 30 min.

RECEPTEN, STYLING & BEREIDING LOUISE PICKFORD FOTOGRAFIE IAN WALLACE BEWERKING BAS ROBBEN

Nóg meer delicious.recepten ontvangen? Bestel nummer 4 van delicious. vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd

soufflé cover