nr.1 foodmagazine

mini mussakhan met pitabroodjes

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Nadia (co-auteur ‘Souq’): De eerste keer dat we mussakhan aten, was in Palestina waar het als groot, heftig gerecht op tafel komt om de eerste oogst van de nieuwe olijfolie te vieren. Wij hebben er mini-versies van gemaakt die op onze mezzetafel ware pronkstukken zijn. De combinatie van brood, olijfolie, sumak, ui en kip is weergaloos. Neem de lekkerste olijfolie die je hebt, liefst een heftige boerse. Dit is een gerecht dat je perfect voorbereidt en afmaakt als iedereen met trek aan tafel gaat.

Meer recepten uit Souq maken? In het april nummer van 2017 vind je meer recepten uit het boek van Merijn en Nadia. Bestel het hier in onze webshop!

mini-mussakhan
mezze | 4-6 personen

½ zakje gist
300 g bloem
4 el sumak +
4 grote tenen knoflook
4 biologische kipdijfilets
4 uien
olijfolie om te bakken + olijfolie van de beste kwaliteit
100 g blanke amandelen, grofgehakt
een handje peterselieblaadjes
dikke yoghurt

Los de gist op in ± 3 el lauwwarm water en laat even staan. Meng het gistwater door de bloem met 1 el sumak en zout en voeg zoveel lauwwarm water (± 150 ml) toe dat het een samenhangend deeg wordt. Kneed het deeg nog 10 minuten door en laat het afgedekt ± 30 min. rijzen op een warm plekje in je huis.

Verhit ondertussen de oven tot 200°C. Rasp de knoflook, voeg 2 el sumak en zout toe en wrijf de kip er goed mee in. Snijd de uien in halve ringen. Verhit een flinke scheut olijfolie en bak de uien met de rest van de sumak en wat zout 15 min. op laag vuur. Leg de kipdijfilets in een ovenschaal met het aanhangende sumak-knoflookmengsel en besprenkel ze met een flinke scheut olijfolie. Bak ze eerst 10 min. onder de grill en daarna nog ± 30 min. op 180°C tot ze gaar en goudbruin zijn.

Kneed het deeg nog even door en maak er ± 16 bolletjes van. Laat ze nog ± 15 min. rijzen. Bak intussen de amandelen in een laagje olijfolie goudbruin. Rol de balletjes uit tot kleine dunne cirkels. Verhit een gladde grillplaat of (gietijzeren) koekenpan zonder olie en bak zodra de pan goed heet is het platbrood enkele seconden aan elke kant. Bak zo minstens 8 platte broodjes en maak daarna ook de rest van het deeg op, voor erbij.

Leg op ieder bordje of op een grote schaal een platbroodje, verdeel er wat stukjes kip op en schep er rijkelijk sumak-uien en amandelen over. Besprenkel met je beste olijfolie (wil je je een echte Palestijn voelen, doe dan net als wij veel olie) en leg er nogeen platbroodje op. Herhaal deze lagen met de kip en de sumak-uien en weer olijfolie. Geef er wat groene peterselieyoghurt bij: pureer een handje peterselieblaadjes door wat dikke yoghurt met wat zout.

Bereiden ± 45 min. / rijzen ± 45 min. / oven 40 min.

In het filmpje hieronder laat Merijn zien hoe makkelijk het is om zelf pitabroodjes te maken.

https://youtube.com/watch?v=EkP8qL3GF_E

RECEPTEN EN BEREIDING MERIJN TOL & NADIA ZEROUALI FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING MAAIKE KOORMAN BEWERKING DOSIA BREWER

cover 042016Nóg meer delicious.recepten ontvangen? Bestel nummer 4 van delicious. vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd

mini mussakhan
tijdelijk Gratis verzending

Thuis blijven = thuis koken! En laat delicious.magazine nou de perfecte bron van recepten zijn. Je bestelt onze nummers online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten!