nr.1 foodmagazine

wij willen kervel!

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Zo’n tien jaar geleden was platte peterselie in geen enkele supermarkt te vinden. Culinair journalist Onno Kleyn riep Nederland op er bij supermarkten naar te vragen en dat hielp. Kervel (en dragon ook graag) zou eenzelfde eerbetoon moeten krijgen. Het is nog lang niet goed verkrijgbaar. De kleine, beeldschone blaadjes zijn heerlijk: met de pit van
peterselie, waar het familie van is, en een zweem van anijs. Fransen maken er verrukkelijke soep van, maar het is ook een van de smaakmakers in ‘onze’ kruudmoes. De smaak vervliegt snel, dus gebruik kervel liefst ongekookt en last minute. Heb je er heel veel van, doe het dan ook door de stamppot, bijzonder!

Maak ook deze groentepizza met kervel!

postelein-kervelsoep met gort en parmezaanstengels
voorgerecht | 4-6 personen

Kirsten blaast klassieke kervelsoep nieuw leven in met postelein en gort en serveert er lekkere zelfgebakken kaasstengels bij. Stengels over? In een afgesloten trommel kun je ze prima een week bewaren.

parmezaanstengels
6 plakjes bladerdeeg
75 g parmezaanse kaas, zeer fijn gemalen
1 teen knoflook
1 eierdooier

postelein-kervelsoep
35 g boter
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 middelgrote ui, fijngesneden
1 middelgrote kruimige aardappel, in blokjes
75 g winterpostelein*
100 g kervel* (2-3 bosjes), fijngesneden
1 l kippenbouillon (van 1 tablet)
olijfolie, voor erover
geurige knoflook-notengort
2 el olijfolie
1 teen knoflook
50 g geroosterde hazelnoten, fijngemalen
200 g gekookte gort, afgekoeld

Verwarm de oven voor op 200°C. Laat voor de stengels het bladerdeeg ontdooien op een dun met bloem bestrooid werkvlak. Bestrooi elk plakje met wat zout, peper, kaas en de knoflook en rol elk plakje op als een sigaar. Bevochtig de eindjes met wat water. Blijf net zo lang rollen tot je een lange stengel hebt en maak aan de uiteinde puntjes. Bestrijk de stengels met eierdooier en maak kleine sneetjes in het deeg. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 15-20 min. in de oven goudbruin en gaar.

Verwarm intussen voor de soep de boter op middelhoog vuur, maar laat niet bruin worden. Voeg de knoflook en uien toe en laat 10-15 min. zachtjes smoren, zodat ze goudgeel zijn. Voeg de aardappels, postelein, kervel en bouillon toe en breng aan de kook. Laat 10-15 min. zachtjes koken.

Pureer de soep met de staafmixer en voeg evt. peper naar smaak toe. Verwarm intussen voor de gort de olijfolie in een steelpan. Voeg de knoflook, noten en ½ tl zout toe en bak het zachtjes, de knoflook mag niet bruin worden. Roer de gort erdoor en warm mee.

Verdeel het gortmengsel over de kommen en schenk de soep erin. Druppel een beetje olijfolie over de soep.

* Winterpostelein is tot en met het late voorjaar te koop bij natuurwinkels en ruim gesorteerde groentewinkels. Het seizoen loopt ongeveer eind april, begin mei af, afhankelijk van hoe warm het voorjaar is. Bestel evt. van tevoren. Kervel koop je bij ruim gesorteerde groentewinkels, bij de groente- en kruidenkraam op de markt en in sommige supermarkten.

Bereiden ± 40 min. / oven ± 20 min.

RECEPTEN KIRSTEN ECKHART FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

cover 042016Nóg meer delicious.recepten ontvangen? Bestel nummer 4 van delicious. vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd

kervel

serveer nooit meer een dull dinner

.delicious

NR1. FOODMAGAZINE

ontvang het lekkerste foodnieuws in je inbox

Vul een geldig e-mailadres in
Gelukt! Bedankt voor het aanmelden.
Aanmelden mislukt. Probeer het nog eens.