28x zomertoetjes perfect voor warme avonden

Nu de zomer écht is losgebarsten wil je er optimaal van genieten ook! Zomertoetjes horen er wat ons betreft bij. Of je nu een tuinfeestje geeft, een ontspannen barbecue organiseert of gewoon jezelf wil trakteren op iets lekkers.

Hieronder delen we X recepten voor heerlijke zomertoetjes. Waar moet een zomertoetje aan voldoen? Wij opteren voor één van deze drie eigenschappen:

1. Fruitige zomertoetjes

Zomer en vers fruit gaan hand in hand, dus dit is een no-brainer. Denk aan sorbetijs van fruit dat in het seizoen is? Aardbeien, frambozen, mango… Of maak een fruitsalade met een twist. Watermeloen is bijvoorbeeld altijd goed en heerlijk na een barbecue. En maak je de komende maanden zelf jam of compote, dan gaat dat perfect bij wat ijs of frisse labne.

labne met vanille, fruit en rozensuiker
Verras je gasten met deze Midden-Oosterse hangop. Feestelijk en ideaal om buiten op te smikkelen. Heb je geen zomerfruit gebruik dan wat diepvries frambozen en blauwe bessen, of ga voor sappige vijgen.
Dit is het favoriete condiment van Alison Roman.
naar recept
labne met vanille, fruit en rozensuiker
labne met watermeloen, rood fruit en pistache
In Libanon en het Midden-Oosten is labne – hartige uitgelekte (geiten)yoghurt – een graag geziene gast op de mezzetafel. En omdat labne eigenlijk een soort hangop is, kun je ‘m prima zoet eten. Probeer deze honinglabne met vanille en supersappige watermeloen maar eens. Een zomerdessert waarmee je gegarandeerd (nieuwe) vrienden maakt, let maar op!
naar recept
Watermeloen en honinglabne
abrikozen-amaretticrumble met mascarponeroom

Chef-kok Letitia Clark kwam tot dit heerlijke recept voor crumble uit pure nood. ‘Het is gebaseerd op ingrediënten die op Sardinië makkelijk te krijgen zijn, gemaakt om mijn Britse behoefte aan crumble te stillen!’
De abrikoos is verwant aan amandel, dus die twee gaan prachtig samen. De vanille-mascarponeroom is eigenlijk een soort mousse. Wie wil laat hem opstijven in de koelkast. Serveer de room dan met koekjes en een glas zoete wijn als eenvoudig maar elegant dessert.
naar recept
abrikozen crumble
pruimenkruimelvlaaitjes met vanille-gemberroom
Geluk zit in de kleine dingen, daar zijn deze subtiele vlaaitjes het bewijs van! Een Limburgse eenpersoonsvlaai heeft een flink formaat: 14 cm Ø. Maar je kunt net zo makkelijk 6 vlaaitjes van ± 10 cm Ø maken met dezelfde ingrediënten.
Gebruik voor deze traditionele Limburgse vlaaitjes de rijpste, sappigste pruimen die je kunt vinden. Wedden dat dat smullen wordt?
naar recept
pruimenkruimelvlaaitjes
gemarineerde aardbeien met earl grey-crème fraîche & pistachebiscotti
Zongerijpt zijn aardbeien natuurlijk op hun allerbest. Kies dus Hollandse zomeraardbeien en laat die onrijpe exemplaren lekker links liggen. TIP: ga ook eens naar een pluktuin voor zo’n bakje perfect rijp zomerfruit.
Je proeft de zomer écht door biscotti te beleggen met crème fraîche en gemarineerde aardbeien. Pronto: een zoete bruschette!
naar recept
gemarineerde aardbeien earl grey
tarte tatin met mango & kokos
Als we de zomer in een tarte tatin moesten vangen, dan smaakte hij zoals deze rijke, gulle taart. De zomers zoete, zongerijpte mango’s vormen de heerlijke basis en een frisse vleug kokosrasp maakt hem helemaal af!
Hij is perfect voor etentjes met grote groepen en lange tafels, maar steelt ook de show tijdens een picknick, want hij is zowel lauw als op kamertemperatuur waanzinnig lekker.
Liever een hartige tarte tatin? Bak dan deze met sjalotten, spek en tijm.
naar recept
tarte tatin mango kokos
rood-fruitsoep met hangop
Hangop beleeft een ware revival en dat is niet zo verwonderlijk nu alles zo puur mogelijk moet zijn. Helemaal lekker gecombineerd met een zoet zomerfruitsoepje.
naar recept
Roodfruit-soep-hangop-delicious
panna cotta met aardbeiengranita
Een scheut maraschino geeft de zijdezachte panna cotta nét dat lekkere bittertje.
Liever een lichtere variant? Deze panna cotta met yoghurt is te gek.
naar recept
panna cotta met aardbeiengranita
aardbeien-macadamiacrostata
Bestrijk de crostata met een dikke laag frangipane, voor de variatie gemaakt met macadamianoten in plaats van amandelen – dit is een topcombinatie met de aardbeien! Het deeg wordt nog knapperiger als je de crostata op een pizzasteen bakt.
SEIZOENSFRUIT: Deze crostata kun je natuurlijk ook met ander seizoensfruit als nectarines, pruimen of peren maken. Alles wat je maar lekker vindt.
naar recept
aardbeien macadamia
cobbler met honingkaramelperen
Zacht-zoete peren onder bros gember-amandeldeeg: verleidelijk zoet met karamel waar niemand nee tegen zegt.
Nog zo'n verleidelijk recept: karameleclairs met sesampraline.
naar recept
cobbler makkelijke desserts voor grote groepen
yoghurt-panna cotta met nectarines
Yoghurt frist dit superromige toetje met gekaramelliseerde nectarines lekker op. Let op dat gelatine van botten is gemaakt en dit dessert dus technisch gezien niet vegetarisch is. Agar agar is daarentegen van zeewier gemaakt en houdt de boel net zo goed bij elkaar als gelatine. Reken voor 6 blaadjes gelatine op 7 gram agar agar vlokken, dat is ongeveer 1 zakje.
Liever een ander toetje? Bekijk dan ook eens deze lijst met 52x Italiaanse zoete lekkernijen
naar recept
zomertoetjes panna cotta met nectarines

2. Ice, ice, baby!

Tja, wat moeten we hier nog over zeggen? Maak je eigen ijs of ren naar de dichtstbijzijnde ijssalon. Je kleedt de boel nog nét even wat lekkerder aan met je eigen toppings: noten, sauzen of een lik slagroom. Met ijs kun je alle kanten op. Kijk maar naar onderstaande recepten en laat je inspireren!

frambozen-sorbetijs
Niets gaat boven zelfgedraaid ijs! Met goede basisingrediënten maak je verrukkelijk frambozenijs. De oh’s en ah’s waren niet van de lucht, na de testproeverij op de redactie! Je kunt van onderstaand frambozenijs ook frambozen-rozemarijnijs maken. Laat dan de fijngehakte naaldjes van 2 takjes rozemarijn mee koken in de suikerstroop.
naar recept
framboos-sorbetijs-delicious
pure chocoladeijs
naar recept
pure-chocoladeijs-delicious
bananensplit-ijstaart van Alison Roman
Alison Roman in Zoet Genoeg: 'Los van het feit dat ik dit serieus een van de lekkerste en leukste nagerechten vind die ik ooit heb gemaakt, is de andere verrassing dat deze ijstaart eigenlijk helemaal niet zoveel werk kost, alleen tijd (om te bevriezen) en ruimte (in je diepvries).'
'De karamel­bananenjam alleen al loont alle moeite. Dat is iets om een voorraadje van te bewaren, zodat je het over je ijs kunt doen. Er hoeft er dan niet eens een hele ijstaart omheen.'
naar recept
bananensplit-ijstaart Alison Roman
passievruchtijs met negronisaus
Liefhebber van cocktails? Dit gaat perfect samen met een dessert. De bitterzoete smaak van de negroni in combinatie met het frisse passievruchtijs, vormen een echt power koppel.
Ook een bellini gaat fantastisch in deze trifle met amaretti.
naar recept
Passievrucht-ijs met negronisaus - delicious
driedubbel chocoladekoekjes met frambozenijs
Dol op chocolade? Dan kun je je hart ophalen bij onze driedubbel chocoladekoekjes! Serveer ze met een flinke dot fris frambozenijs! 
naar recept
driedubbel chocoladekoekjes
tiramisu affogato
Tiramisu + affogato = tiramisu affogato! Het ultieme makkelijke toetje. Ideaal voor 1 of 2 personen, maar ook voor een grote groep.
Voorbereiden? Doe het roommengsel in de glazen en bewaar in de koelkast tot gebruik.
naar recept
tiramisu affogato
meringue-semifreddo
Hemels: zacht smeltende semifreddo, met een crunchy bite van de meringuekruimels. Niemand die gelooft dat dit nagerecht in 10 (!) minuten is gemaakt. Ideaal voor een easy doordeweeks dessert of als afsluiter van een lang weekend met vrienden!
naar recept
citroen-meringuemousse
Mmm… Wat is deze mousse lekker luchtig! De perfecte combinatie met een vleugje friszure citroen. Wanneer je geen crème-brûléebrander hebt, kun je het eiwit ook goudbruin branden onder de hete ovengrill. Blijf er wel bij, het gaat snel!
Dit is ook een heel goed idee: meringue-semifreddo.
naar recept
citroen meringue mousse

3. Licht en luchtig gebak

Gek op gebak? Er zijn ook genoeg zomertoetjes die aan deze beschrijving voldoen, zonder zwaar te zijn. Denk aan luchtige desserttaarten als citroenmeringue (uiteraard met delicious. twist) of een zomerse trifle.

xl fruittaart
Je bent de koning te rijk met deze zomerse fruittaart en hij is heel, heel easy te maken. Door de vruchten in rijtjes op kleur te leggen, wordt het extra mooi. Het zijn net edelstenen! 
Ga je picknicken? Neem alles voor de taart apart mee. Leg de taartbodem op een grote broodplank en pak strak in folie, dan breekt hij niet. Extra handig: je hebt meteen een plateau om de taart op te serveren.
naar recept
fruittaart
aardbeien-galette met witte-chocoladefrangipane & crème fraîche
Knapperig laagje deeg, zachte frangipane, romige crème en frisse aardbeien-topping: dit is het ultieme zomertoetje.
Dol op aardbeien? Probeer ook deze recepten met het rode zomerfruit.
naar recept
aardbeien-galette
bellini-trifle met amaretti & citroenmascarpone
Waarom kiezen als je het allebei kan doen? Met deze bellini-trifle heb je een cocktail en dessert in één. De perzik en mascarpone houden het gerecht fris & luchtig, terwijl de amaretti aanvult met een smaak van bitterkoekjes. Saluti!
Nog meer cocktail desserts maken? Kijk dan naar deze 6 onweerstabare desserts!
naar recept
Bellini trifle met amaretti en citroenmascarpone - delicious
citroen-mascarponemousse met amaretticrunch
Toetjes met een Italiaans tintje hebben een streepje voor. Of het nu lente is, zomer, of (net iets te) herfstig: deze glaasjes maken iedere dag beter!
Janneke’s mascarponemousse met amaretticrunch en citroen is fris en tegelijkertijd heerlijk romig. Extra lekker: wat limoncello door de citroensiroop – wel uit de buurt van de kids houden dan.
Ook misdadig lekker, choco-affogato met sinaasappel.
naar recept
instagram recepten april
mini clafoutis
Het allerlekkerst zijn natuurlijk kersen die je rijp van de boom plukt en direct opeet. Neem na een bezoek aan de gaard ook een kistje mee naar huis, want daarmee maak je deze geweldige mini clafoutis. Heb je kersen over? Kijk hier hoe je ze kunt bewaren.
naar recept
mini clafoutis kersen | delicious
aperol spritz-chocotaartjes
Fruit en chocolade is een gouden duo. Combineer het met het aperol spritz en je dessert krijgt een fris-bittere toevoeging. Heerlijk tijdens de feestdagen of voor als je doordeweeks extra wil uitpakken.
Ook lekker: schwarzwalder chocotaartjes.
naar recept
Aperol Spritz chocoladetaartjes - delicious
Griekse sinaasappel-revani met metaxa
Staan er bij jou ook (vakantie)dranken in de kast die onaangebroken of half leeg blijven? Met zulke zomersouvenirs als Griekse metaxa maak je heerlijke toetjes.
Zoete sinaasappel en rul van semolina maken ‘m niet alleen héél lekker: de presentatie met siroop, yoghurt & frisse munt is ook geweldig. Serveer er een ijskoud glaasje naast, zo houd je je vakantieherinneringen levend. En maak er een dansje bij. Santé!
Of ga je toch voor deze sinaasappel-karamelcheesecake?
naar recept
Griekse revani metaxa
ricotta-tijmplaatcake met zomerfruit
Deze plaattaart zit vol zomerfruit en verwent zeker 24 gulzige gasten. Maak een mix van hard+zacht en zoet+zuur fruit. Wij gebruiken blauwe bessen, maar bramen, aardbeien of frambozen doen het ook wonderwel in deze lichte cake. Je kunt de cake eerder klaar hebben. Bak de cake ’s ochtends en bewaar hem dan op een koele plek tot serveren. Zo heeft het glazuur ook voldoende tijd om te drogen.
naar recept
plaattaart met zomerfruit en ricotta | delicious
lemon curd taartje met meringue van anijshagel
Een lemon curd taartje om je doordeweekse dag wat extra's te geven óf om in het weekend vrienden en familie mee te verrassen.
De simpele meringue in dit recept krijgt een verassende draai: met anijshagel. Geen zin om lemon curd te maken? Of gewoon zin in iets anders? Je kunt ook prima (zelfgemaakte) kersen- of pruimenjam nemen.
naar recept
lemon curd taartje
bosvruchtenslof met pistachespijs
Een knapperige en iets chewy bodem, een smeuïge laag notenspijs, frisse fruitroom en vers zomerfruit bovenop: deze slof heeft het allemaal. Met dit recept bak je twee sloffen. Je kunt de al gebakken bodem zonder topping ook heel goed invriezen!
naar recept
sloffen Rutger van den broek
citroentaart
Deze geniale gebakken citroentaart van Jamie Oliver is fris en stevig, en heeft veel weg van een gebakken cheesecake. Heerlijk met een bolletje ijs, en ook perfect met een handjevol seizoensfruit, zoals aardbeien of frambozen.
naar recept
amalfi-citroentaart - Jamie Oliver | delicious
cannoli met witte chocolade en campari
In de romige vulling van deze cannoli gaat een scheut campari en sinaasappelrasp en sap. Je kunt ook zuidvruchten of noten toevoegen. Cannoli-rolletjes zijn ook kant-en-klaar te koop bij Italiaanse delicatessenwinkels of online, dan hoef je ze alleen nog maar te vullen.

Cocktail bij deze cannoli? Probeer deze heerlijke negroni.
naar recept
cannoli delicious.
tiramisu met sinaasappelcurd & mascarponemousse
Zeg nu zelf: één keer opscheppen van zo’n Italiaanse toet met laagjes romige crème en boozy koekjes kan bijna niet. Houd dus een gaatje vrij na het eten!
Bekijk ook: 52x Italiaanse zoete lekkernijen
naar recept
tiramisu met sinaasappelcurd & mascarponemousse taart met lange vingers

Lees ook: 42x zomerse salades voor zomerse dagen

zomertoetjes fruittaart