rijstrolletjes met garnalen, chilimayo en sojasaus

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Chun juan heten ze in het Chinees en dat betekent lenterolletje. Het gaat om die rolletjes met dat prachtige, transparante rijstvel* erom. Gevuld met verse groenten, noedels, garnalen of vlees. Fris, knapperig en ultravers. Laat je niet afschrikken door de rijstvellen. Die behoren tot de makkelijkste velletjes om mee te werken. Haal ze een voor een door handwarm water om ze wat zachter te maken, vul ze, rol ze op en maak dicht.

Maak ook deze loempia’s met kip en garnalen!

rijstrolletjes met garnalen, chilimayonaise en sojasaus

hapje of voor- of lunchgerecht | 12-6 personen

200 g mayonaise
1 el sambal oelek
60 ml sojasaus
60 ml zwarte (zoete) rijstazijn*
zonnebloemolie, voor frituren
150 g zelfrijzend bakmeel + extra voor bestuiven
250 ml bruisend mineraalwater
16 grote garnalen, gepeld, staartjes intact, darmkanaal verwijderd
16 rijstvellen*
2 kleine avocado’s, in dunne plakken
2 tl zwart (of gewoon) sesamzaad*
2 wortels, in reepjes gesneden
de blaadjes van 1 bosje koriander
partjes limoen, voor serveren
ook nodig: keukenpapier

Meng in een kom de mayonaise en sambal en in een andere kom de sojasaus met de azijn.

Verhit in een pan de olie tot 160°C, een blokje brood kleurt daarin in 45 sec. goudbruin. Meng het bakmeel, mineraalwater en ¼ tl zout goed. Bestuif de garnalen met wat bakmeel en doop ze dan, in porties, in het beslag. Frituur ze 3 min. of tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.

Laat een vel rijstpapier 30 sec. weken in een kom koud water tot het soepel is en leg het dan op een schoon werkoppervlak. Leg een paar plakjes avocado aan de kant die het dichtste bij je ligt. Strooi er wat sesamzaadjes op en verdeel er wat wortel, 1 garnaal, korianderblad en wat chilimayonaise over.

Vouw de zijkanten van het rijstvel over de vulling en rol het vel met de vulling dan vanaf onderen naar boven. Maak zo 16 rolletjes.

Serveer ze met de sojadipsaus, de rest van de mayonaise en limoenpartjes om erover uit te knijpen.

Bereiden ± 1 uur.

* Zwarte rijstazijn, rijstvellen en zwart sesamzaad koop je bij Aziatische winkels.

TIP: verse kruiden doen het ‘m. Munt en koriander bijvoorbeeld. Knapperige sla geeft beet.

RECEPTEN WARREN MENDES FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING DAVID MORGAN BEWERKING DOSIA BREWER

rijstrolletjes met garnalen