Alles over rabarber: onze favoriete lentegroente

Yes, het is weer rabarbertijd! Eindelijk kunnen we weer genieten van deze lentegroente en z’n bijzondere smaak. Maar wat is het voor groente? Hoe groeit het? En wat kun je er allemaal mee maken? Wij vertellen je er alles over.

Maken: deze karnemelk-kokostaartjes met rabarber.

Rabarberlovers

Chinezen gebruikten deze stengels 5000 jaar geleden al als medicijn omdat er veel ijzer in zit. Het gebruik van rabarber in Nederland begon pas rond 1900. Door de hoge zuurgraad vindt niet iedereen rabarber lekker, maar door allerlei nieuwe bereidingen en combinaties wordt rabarber steeds populairder en komen er nieuwe rabarberlovers bij.

Rabarber in chutney of cake

Juist omdat rabarber zo zuur is, geeft het aan flauwe, zoetige ingrediënten een fantastische boost. Combineer het eens in jam met pompoen of wortel. Of gebruik het in chutney die zuur nodig heeft met lekkere specerijen. Rauw in stukjes gesneden is het ook lekker door klassieke cake: het gaart tijdens het bakken en geeft de basissmaak van cake een heerlijk friszuur accent. Maak er moes van door het zachtjes in een beetje sinaasappel- of appelsap te koken en voeg op het laatst aardbeien of ander zacht fruit en suiker naar smaak toe.

geitenkwarktaart - delicious

kwarktaart met karamelrabarber en vijgen

Als je een feestelijk diner organiseert doet deze geitenkwarktaart met karamelrabarber en -vijgen het supergoed als showstopper. Een lust voor het oog én de maag! Vijgen, rabarber en karamel… Werkelijk waar een hemelse combinatie.
Maak je liever een andere kwarktaart? Ga dan voor deze met chocolade en hazelnoten.

>> naar recept

Uit eigen moestuin

Rabarber is een hele makkelijke moestuinplant. Er zijn ook steeds meer variëteiten te koop, van wat zuurdere tot zoetere, groene en groen-rodere rassen en rassen die vroeg of juist later in het seizoen goed zijn. Jac Nijskens van de Historische Groentehof in het Limburgse Beesel heeft wel 35 rabarberrassen! Mooie rassen zijn o.a. frambozenrood, hawkes champagne en valentine.

In het seizoen

Zodra de stelen lang genoeg en de bladeren opengevouwen zijn, kun je rabarberstelen oogsten. Dat is afhankelijk van de voorjaarstemperatuur. Het oogsten gaat door tot eind juni, afhankelijk van het ras. De stelen krijgen dan langzaamaan meer oxaalzuur uit het blad, worden harder, zuurder en zijn moeilijk gaar te krijgen. Bovendien moet de plant weer wat kracht verzamelen voor de winter en volgend jaar.

Kopen & bewaren

Let er bij het kopen op dat de stelen glanzend zijn en de aangesneden bovenkant, waar het blad heeft gezeten, niet is uitgedroogd. Vers geplukt is rabarber in plastic zeker 5-7 dagen in de koelkast te bewaren.

Schoonmaken, in stukjes en kort koken

Snijd de onderkant en een stukje van de bovenkant af. Eventueel kun je er de wat stugge buitenste vezeldraden aftrekken, maar meestal haal je daarmee ook de mooie roze kleur weg. Koop je rabarber vroeg in het seizoen dan hebben de stelen nog geen stugge vezels. Snijd de rabarber in kleine of grote stukken, afhankelijk van hoe je het wilt verwerken. Rabarber kun je niet rauw eten, het moet echt gaar worden.

Tekst: Trudelies Schouten. Fotografie: Ernie Enkelaar

rabarbertime