3x inspiratie voor het ontbijt

Gevarieerd eten is leuker en lekkerder. Vergeet daarbij ook je ontbijt niet! Er zijn talloze opties om de dag mee te beginnen. Doe inspiratie op en probeer deze oosterse griesmeel pap eens, of maak een frisse citrussalade of ontbijttrifle.

Nog meer ontbijt-inspiratie: wafels met saffraan-venkelroerei en bacon!

griesmeelpap met saffraan en dadels
ontbijt- of nagerecht | 4 personen

1 l melk
10 draadjes saffraan
85 g griesmeel
gele basterdsuiker naar smaak
30 g chocolade cruesli
4 medjool-dadels*, grof gehakt

Breng de melk met de saffraan en een snuf zout aan de kook. Strooi er al kloppend met een garde het griesmeel door. Laat al kloppend nog 3-4 min. doorkoken tot een mooie gebonden pap. Roer goed over de bodem, griesmeel kan snel aanzetten. Breng op smaak met de basterdsuiker, verdeel over 4 kommen en bestrooi met de cruesli en de gehakte dadels.

* Medjool-dadels zijn extra grote, verse dadels met een fijne smaak en zacht, zoet vruchtvlees. Te koop bij natuurwinkels, notenzaken, mediterrane winkels en online.

Bereiden ± 10 min.


ontbijttriffle van roggebrood en fruit
ontbijtgerecht | 4 personen

40 g boter
3 sneetjes Fries (donker) roggebrood, verkruimeld
1 el bruine basterd suiker, + extra voor garnering
1 (eetrijpe) mango, vruchtvlees in stukjes
200 g aardbeien
200 g diepvries bosvruchten (ontdooid)
500 g vanillekwark

Verwarm de boter in een koekenpan en bak de roggebroodkruimels 2-3 min. Voeg de bruine suiker toe en bak kort mee, het karamelliseert licht. Verdeel de helft van het mengsel over 4 wijde glazen of glazen schaaltjes.

Meng al het fruit en verdeel de helft over het roggebrood in de glazen. Verdeel daarover de helft van de vanillekwark en maak zo nog een serie laagjes. Bestrooi met een klein beetje bruine basterdsuiker.

Bereiden ± 15 min

 

citrussalade met een dressing van Hollandse appelstroop en munt
ontbijt- of lunchgerecht | 4 personen

3 roze grapefruits
3 (bloed)sinaasappels
10 blaadjes munt, blaadjes geplukt
2 tl appelstroop
1 granaatappel (groenteboer of Turkse of Marokkaanse winkel)

Schil de grapefruits en de bloedsinaasappels dik tot op het vruchtvlees en snijd de parten tussen de vliesjes uit. Vang het sap op in een kom. Snijd ¾ van de munt fijn. Mix het sap met de appelstroop en fijngesneden munt. Pel de granaatappel (snijd het kroontje eruit en breek de granaatappel dan open met je handen), haal de pitten eruit en zorg dat er geen witte velletjes meekomen (die zijn bitter). Voeg ¾ van de granaatappelpitten toe aan de citruspartjes. Meng de dressing met de fruitsalade en bestrooi met de overgebleven muntblaadjes en granaatappelpitten.

Bereiden ± 20 min.

 

PRODUCTIE EN RECEPT TRUDELIES SCHOUTEN, DOSIA BREWER, MERIJN TOL, ODETTE RIGTERINK STYLING JAN WILLEM VAN RIEL, JET KRINGS, CYN FERDINANDUS FOTOGRAFIE ROB VAN DER VET, SASKIA VAN OSNABRUGGE, ERIK VAN LOKVEN BEREIDING BART STUART, JACQUELINE PIETROWSKI

cover delicious 3

Nóg meer delicious.recepten ontvangen? Bestel nummer 3 van delicious. vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd

griesmeelpap saffraan en dadels | delicious