13 hartige filodeegrecepten voor pasen

Breekt het voorjaar aan, dan krijgen we als vanzelf trek in gerechten met krokant, knisperend filodeeg. Een hartige taart, pastei of saucijzenbroodje wordt éxtra lekker met het dunne, bijna doorzichtige deeg. 13 filodeegrecepten!

Laat je inspireren door de Midden-Oosterse keuken of tradities uit de Balkan en zet een bastilla, spanakopita of strudel op de paastafel.

Meer inspiratie voor Pasen? Bakken: je leest er alles over in delicious.april! Liefst iets zoets als cake, koekjes of taart. Zoals het niet te missen kaneel-spiraalbrood van de cover tot upside-down rabarbercake of een wortel-honingcake met citroentijm-ricotta. Ook aan fans van hartigheid hebben we gedacht. Zo bakt Rutger luchtige uienkruiers met za’atar. Lees er hier meer over!

Wat is filodeeg?

Filodeeg bestaat uit meerdere lagen dun uitgerold, ongerezen deeg. Deze bestrijk je in de meeste gevallen met boter of olie, voordat je ze gebruikt in recepten. Hierdoor krijg je die heerlijke knapperige, luchtige textuur.

Ga je met een van deze filodeeg recepten aan de slag? Het deeg kan snel uitdrogen en breken, dus: bewaar het goedje goed. Heb je wat over? Pak het dan goed, luchtdicht in en bewaar het in de koelkast. Filodeeg kun je ook prima invriezen. Let er dan wel op dat je het vervolgens langzaam laat ontdooien in de koelkast voordat je het gaat gebruiken.

Filodeegrecepten voor hartige taart, quiche en pastei

popeyetaart: spinazie, feta en olijfolie
Misschien wel het meest romantische cartoonstelletje ooit: Popeye en zijn geliefde Olive Oyl. De gespierde matroos hield er een niet zo geheime affaire met spinazie op na. Eigenlijk kun je deze taart van filodeeg een Popeyetaart noemen. Hij combineert namelijk Popeye’s grote liefdes: spinazie en olijfolie (Olive Oyl). Knisperend krokant en met een rijke, smakelijke, vegetarische vulling. Ai Ai!
naar recept
spinazietaart-delicious
b’stilla Marokkaanse kippenpastei
Lekkerder kan bijna niet: kip met ras el hanout & kurkuma in een krokant filojasje. Erbij: zoetzure krenten. Zo waan je je direct in Marokko!
naar recept
b'stilla Marokkaanse kippenpastei
bastilla met pompoen en bieten-yoghurtsaus
Matt Wilkinson: ‘Marokkaanse bastilla is een traditionele, hartig-zoete pastei, vaak gevuld met kip of duif. Ik doe er flespompoen in.’ Deze bastilla’s hebben een lekker knapperig deeg en kruidige vulling. 
naar recept
goulashpastei met crunchy filodeeg
Je bent de koning te rijk met een vriezer vol homemade diepvriesmaaltijden. Heerlijk comfortfood waarmee je zeker weet dat je goed zit!
Het vraagt een beetje tijd en voorbereiding, maar dan heb je ook écht wat. Probeer maar eens deze goulashpastei met crunchy filodeeg, je toekomstige jij zal je dankbaar zijn!
Of ga vandaag voor de snelle optie en maak deze vega goulashsoep met miso & kikkererwten. Staat binnen 30 minuten op tafel.
naar recept
goulashpastei met crunchy filo - delicious
Indiase pie met tandoorikip
Een pie is ideaal als je een etentje geeft: je maakt ‘m van tevoren en kunt gelijk met je gasten aanvallen!
naar recept
Indiase pie met tandoorikip
brikpastei met raclettekaas, rozemarijn en zwarte knoflook
Kaasplank saai? Niet als je naast je favoriete kazen ook een warme pastei met raclettekaas serveert! De zwarte knoflook geeft een aardse, iets zoete smaak aan de knapperige pastei.
Dat komt omdat zwarte knoflook wekenlang op lage temperatuur in een vochtige omgeving is gefermenteerd, waardoor de enzymen zijn afgebroken die verse knoflook zijn scherpte geven. Het resultaat? Knoflook die naar gebakken uien smaakt. Hmm!
naar recept
brikpastei met raclettekaas
aspergequiche met raddicchiosalade
Een warme quiche met asperge en een lichte raddicchiosalade: ideaal als lunchgerecht óf als hoofdgerecht voor vanavond. Geniet van witte asperges nu het nog kan: het seizoen is kort en dus extra genieten. Zeker in zo’n warme quiche als deze!
naar recept
aspergequiche-delicious

Filodeeg met geitenkaas

geitenkaasstrudel met belegen geitenkaas, flinterdunne courgette & sjalotchutney
De smaak van Hollandse geitenkaas is vol, romig, puur. Melk met een heel eigen karakter! Van die unieke melk wordt een verrukkelijke kaas gemaakt. Natuurgerijpt op houten planken, zodat de smaak zich rustig kan ontwikkelen. De belegen geitenkaas in deze strudel geeft ‘m een volle, romige smaak die heel lekker samen gaat met de subtiele sjalotchutney.
Maak ook eens deze heerlijke herfstsalade van pompoen, oude geitenkaas met aardappelschil, basilicumgremolata en hazelnoot.
naar recept
geitenkaasstrudel

Filodeegrecepten met gehakt

filopastei met lamsgehakt, nootjes en kaneel
Deze filopastei is niet alleen een beauty, maar ook een smaakbom! Hij doet het perfect tijdens een elegante kerstbrunch met een Midden-Oosters tintje.
Wil je dit recept voorbereiden? Bereid de filodeegpastei 1 tot 2 dagen eerder, maar bak hem af op de dag zelf. Bewaar tot die tijd afgedekt in de koelkast.
Tip: Houd je van pittig? Roer wat aleppo-peper of harissa door het gehakt.
naar recept
filo-saucijzenbroodjes met appel en cider
Er gaat toch niets boven home made filo-saucijzenbroodjes, vers uit de oven? Maak de saucijzenbroodjes tot 24 uur van tevoren, maar bak ze nog niet. Bewaar ze afgedekt in de koelkast en bak ze vlak voor serveren 35-40 min.
naar recept
filo-saucijzenbroodjes met appel en cider | delicious

Filodeeg met feta: een match made in heaven

filopastei met pittig gehakt & feta
Je hebt geen vliegticket nodig om in een andere wereld te belanden. Voorzie je voorraadkast van smaakmakers uit alle windstreken, en je bent er zo!
Met Midden-Oosterse ingrediënten als baharat, za’atar en toum voeg je in no time heel veel smaak toe, waardoor je je even ver weg en toch dichtbij waant. Ga los met pittig gevuld filodeeg.
naar recept
krokant bakken filodeeg
Griekse spanakopita met feta en spinazie
Spanakopita is een echte Griekse klassieker. Lekker hartig met krokant filodeeg, zilte feta en frisse spinazie.
naar recept
Spanakopita

Overige filodeegrecepten

vega-saucijzenbroodjes
Van klassiek tot vega, van licht gekruid tot pittig… met saucijzenbroodjes kun je álle kanten op. De vega variant op het klassieke saucijzenbroodje met vlees noemen we megavega-saucijzenbroodjes, want ze zijn megalekker! 
Probeer ook eens deze filo-saucijzenbroodjes met appel en cider!
naar recept
saucijzen_matt_preston_delicious

Lees ook: deze Griekse recepten wil je maken of bestellen als je in Griekenland bent

b'stilla Marokkaanse kippenpastei