werelds platbrood

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

In veel culturen kennen ze een vorm van platbrood. Wij maken een reis rond de wereld op zoek naar de verschillen en overeenkomsten van al die soorten platbrood.

Probeer zelf dit recept voor pizza met kerrie, bloemkool en groene peper!

Zweeds tunnbrod: letterlijk dun brood; het Zweedse vierkante platbrood is zacht en rolbaar. Soms met een lichte anijssmaak van venkelzaad. Zweden eten het graag met een hotdog of (geroosterde) haring en aardappelpuree. vinkocken.se

Lawash Plat brood uit Turkije, Armenië en Iran. In Almelo staat de enige lawashbakkerij van Nederland. goudengraan.nl (online te bestellen). Ook te vinden bij sommige Turkse of midden-oosterse winkels. Lawash eet je bij de maaltijd, bij soep of met wat kaas en peterselie opgerold als ontbijt.

Naan is platbrood uit Iran, Afghanistan, Pakistan en India en wordt bij het eten gegeten om de saus mee op te dippen. Bij de meeste Indiaase restaurants bakken ze hun naanbrood zelf, daar kun je dus vers naanbrood halen! Met de meest heerlijke smaakmakers: knoflooknaan, licht-zoete peshwari-naan met amandel, cashew en rozijnen, of naan gevuld met aardappel, ui en specerijen.

Chapati Volkoren platbrood uit India, Nepal, Bangladesh en Pakistan: wordt gebruikt om curry mee te eten, je vouwt een stukje chapati dubbel totdat je een soort tuitje hebt, dat je gebruikt als een soort lepel. Verse chapati’s krijg je ook bij een goed Indiaas restaurant.

Roti is de verzamelnaam voor alle platbrood zonder gist uit India, Pakistan, Suriname, Nepal en de Caraïben. De Surinaamse roti is een soort broodpannenkoek van bloem gevuld met aardappel of gele spliterwten. Gegeten met massala kip, kousenband, ei en sambal. delacasa.wordpress.com

Italiaanse pizza Ja, zelfs pizza is gewoon een platbrood gebakken met het beleg er al op. Afkomstig uit Zuid-Italië enal eeuwen bekend. De lekkerste pizza’s in Napolitaanse stijl komen uit hele hete ovens waar ze maar enkele seconden in blijven. De Napolitanen van Mangiamore & Mangiancora in Amsterdam weten hoe dat hoort! mangiancora-amsterdam.nl

Flammenkuchen Wanneer de boeren in de Noord-Franse Elzas vroeger brood bakten in de houtoven, begonnen
ze met een soort pizza’s die gebakken werden in de eerste vlammen (tarte flambée of flammenkuche). Belegd met
crème fraîche en fromage blanc, zout, peper, uien en spek. Om samen op te eten aan de boerentafel. Tegenwoordig is de flammenkuche een nieuwe trend die op veel menukaarten staat.

Libanees of Arabisch flatbread. Rond zacht platbrood uit het Midden-Oosten, gegeten bij de mezze, bij hummus, tabouleh. Je gebruikt dit flatbread om eten te pakken. Er is een Libanese flatbread-bakkerij in Nederland, Arabic bread in Almere. Je koopt het bij Turkse en Marokkaanse winkels. arabicbread.nl

Pitabrood. Kleine platte flatbreads in grappige ‘pocket’ vorm, ideaal om te vullen: vooral gegeten in Palestina en
Israël maar ook elders in de Levant. Versgebakken het allerlekkerst. Voor echt verse pita’s: ninabakery.eu en bakapitakoning.com.

Het Mexicaanse antwoord op flatbread is tortilla, letterlijk ‘kleine taart’, van oorsprong een maïstortilla maar later ook als tarwetortilla bekend geworden. Een verse maïstortilla blijft het lekkerst: diepgevroren biologische maïstortilla’s koop je via mexicaansewinkel.nl van de Tortilla Bakery in Halfweg.

libanees platbrood | delicious