bourride met zalm

Naast bouillabaisse kent de Franse keuken nog meer heerlijke vissoepen. Zoals deze bourride: delicate vissoep gebonden met citroen-aïoli voor fluwelige romigheid.

bourride met zalm, garnalen en kervel

hoofdgerecht | 4 personen

3 el olijfolie
4 tenen knoflook, fijngesneden
1 prei, witte deel in ringen
1 ui, grof gesneden
2 tomaten, zonder zaadlijsten in stukjes
1 laurierblaadje
200 ml droge witte wijn
1 l visbouillon
1 buisje (0,05 g) of flinke pluk saffraan
1 venkelknol, in mini-stukjes
1 dikke wortel, in stukken
2 vastkokende grote aardappels, in blokjes
400 g zalmfilet, in grove stukken
8 rauwe grote garnalen
4 el kervel, grof gesneden
1 klein (zuurdesem)stokbrood

aïoli
1 ei, kamertemperatuur / sap van ½ citroen / 225 ml lekker geurige extra vierge olijfolie

Verwarm de olijfolie in een soeppan. Bak 2 tenen knoflook zachtjes 1 min. Voeg de prei, ui, tomaat en laurier toe en bak zachtjes ± 10 min. Zet het vuur hoger, voeg de wijn toe en laat tot de helft inkoken. Voeg de bouillon en saffraan toe en laat de soep 15 min. zachtjes koken.

Pureer intussen voor de citroenaïoli in een maatbeker de rest van de knoflook met het ei, citroensap en een snuf zout. Voeg voorzichtig de olijfolie toe, zet de staafmixer weer in de beker, zet hem aan en trek de mixer heel langzaam omhoog. Zo ontstaat een gladde, lobbige mayonaise.

Schenk de bouillon door een fijne zeef in een schone pan. Breng aan de kook. Voeg de venkel, wortel en aardappel toe en kook op laag vuur in 5-6 min. bijna gaar. Voeg de zalm en garnalen toe en kook de soep nog 4 min.

Verdeel de vis en groente over 4 diepe borden. Roer 3 flinke eetlepels aïoli met een scheut bouillon glad en schenk dit langzaam en kloppend met een garde in de soep.

Verwarm de soep nog 3-4 min. zachtjes, zonder te koken, tot hij iets gebonden is. Schep de soep in de borden. Bestrooi met de kervel en geef de aïoli en het stokbrood erbij.

Bereiden ± 45 min.

RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

bourride