delicious. helpt: 7 gouden meringue-regels

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Je kunt er prachtige vormen van maken, het op taart spuiten of door cake scheppen voor luchtigheid… we love meringue. Lichtbruin of wit gebakken met chewy binnenkant, gepocheerd of ongebakken. Je kunt meringue alle smaken geven die je kunt bedenken, van citrus tot noten, van chocolade tot rozenwater. Volg onze zeven gouden meringue-regels voor een fantastisch resultaat!

Lees hier hoe je feestelijke meringue hapjes maakt met verschillende toppings

1 Red je eiwit Is er een klein beetje eigeel in je eiwit gekomen? Haal het eruit door met een stukje eierschaal het eigeel eruit te wippen, door de eischaal met aanhangend eiwit blijft er geen eigeel meer achter.

2 Eieren splitsen Splits je eiwitten en gelen altijd één voor één in een apart bakje, zo gaat ’t niet mis! Koude eieren splitsen beter, maar laat je eiwitten daarna op kamertemperatuur komen, dan krijgen ze meer volume.

3 Verse eieren? En ze hoeven niet ‘piepvers’ te zijn: eiwitten van 3-4 dagen zijn dunner en die klop je makkelijk tot een groter volume. Verse eieren geven wel wat stabieler schuim.

4 Vetvrij Maak de kom waarin je eiwitten stijf klopt eerst goed vetvrij door de kom stevig in te wrijven met een halve citroen.

5 Suiker? Neem voor meringueschuim altijd fijne witte suiker of witte basterdsuiker. Als je meringue niet wit hoeft te zijn, kan licht- of donkerbruine basterdsuiker ook.

6 Vochtige dag? Een regenachtige dag is niet het beste moment om mooie meringues te maken. Er zit dan te veel vocht in de lucht dat ook in je meringue terecht komt!

7 Bakpapier & temperatuur Leg meringue altijd op een bakplaat met bakpapier, bak op lage temperatuur. Zet de oven uit en laat de meringue in de oven afkoelen. Hoe laag zet je de oven? Veel recepten zeggen 100°C, maar er zijn patissiers die zweren bij een temperatuur van 60-70°C. De meringue droogt dan langzaam en blijft wit. Ottolenghi droogt meringue minstens 6 uur. Bij een hogere temperatuur wordt de meringue lichtbruin, omdat de suiker dan karamelliseert.

Liever vegan meringues? In deze video ontdek je hoe je die heel makkelijk maakt:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

PRODUCTIE EN TEKST MERIJN TOL BEELDREDACTIE HAPPEE, VEERLE POSTEL FOTOGRAFIE/ILLUSTRATIES ISTOCK E.A.

meringue-regels