3x slim en snel bakken met bladerdeeg

Met het bladerdeeg van Tante Fanny zet je in een handomdraai de lekkerste gerechten op tafel. Verlekker je aan spinaziegalette met feta, een rijkgevulde zalmstrudel en een overheerlijke abrikozen-vanillespiraal.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

spinaziegalette met tomaat en feta
hoofdgerecht | 4 personen | v

1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg
2 el olijfolie
600 g spinazie
2 tomaten, in plakjes
100 g feta
1 ei, losgeklopt, om te bestrijken
1 tl gedroogde oregano
Verwarm de oven voor op 200ºC. Rol het deeg met het bakpapier los en leg met papier op de bakplaat.

Verhit in een hapjespan de olijfolie. Voeg de spinazie in handzame porties toe en laat al omscheppend snel slinken. Laat de spinazie in een zeef uitlekken en druk nog wat extra vocht eruit zodat het deeg mooi krokant bakt.

Verdeel de spinazie over het bladerdeeg maar laat een rand van 4-5 cm vrij. Verdeel de tomaat over de spinazie en verkruimel de feta grof erboven. Bestrooi met peper naar smaak.

Bestrijk de deegrand dun met ei. Vouw het deeg losjes over de vulling, druk licht aan. Bestrijk ook de buitenkant van het deeg dun met ei en bestrooi de galette met de oregano.

Bak de galette in de voorverwarmde oven in 20-25 min. goudbruin en gaar.

Bereiden ± 20 min. / oven ± 20-25 min.

Mediterrane zuurkoolstrudel met zalmfilet
hoofdgerecht | 4 personen

1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg
500 g verse zuurkool
125 g verse kruidenroomkaas
8-10 zongedroogde tomaten, in reepjes
350 g zalmfilet, in blokjes van 2 x 2 cm
1 ei, losgeklopt, om te bestrijken

Verwarm de oven voor op 200ºC. Rol het deeg met het bakpapier los en leg met papier op de bakplaat.

Laat de zuurkool in een zeef goed uitlekken en druk er evt. nog wat meer vocht uit.

Strijk de roomkaas over het midden van het deeg in een baan uit. Verdeel er de helft van de reepjes tomaat en vervolgens de zalmfilet over. Verdeel de zuurkool gemengd met de rest van de reepjes tomaat erop.

Bestrijk de deegrand dun met ei. Vouw eerst de korte kanten en daarna één voor één de zijkanten over de vulling en rol het deeg tot een strudel op. Leg de strudel met de naad naar beneden in het midden op het bakpapier.

Maak in de bovenkant van de strudel enkele inkepingen. Bestrijk de strudel dun met ei en bak in de voorverwarmde oven in 20-25 min. goudbruin en gaar.

Bereiden ± 15 min. / oven ± 20-25 min.

abrikozen-vanillespiraal met amandel
zoet / gebak | 6-8 personen

225 g gedroogde abrikozen
100 g suiker
1 zakje vanillesuiker
1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg
4 el amandelschaafsel
1 ei, losgeklopt, om te bestrijken
ook nodig: staafmixer & poedersuiker om te bestrooien
Doe de abrikozen in een kom met ruim warm water, dek af en laat 12 uur weken. Giet de abrikozen af (bewaar het weekvocht, zie tip!), laat de vruchten goed uitlekken en pureer ze met de staafmixer met de suiker en de vanillesuiker.

Rol het deeg met het bakpapier los en leg met papier op de bakplaat.

Halveer het deeg in de lengte zodat 2 lange repen ontstaan. Verdeel de abrikozenpuree in een baan over het midden van beide deegrepen; houd de randen vrij. Bestrooi met 2-3 el amandelschaafsel.

Bestrijk de randen dun met ei en rol beide deegrepen op tot lange rollen. Rol op de bakplaat belegd met het bakpapier een van de abrikozenrollen op tot een spiraal. Leg aan het einde de volgende abrikozenrol en vorm verder tot een grotere spiraal.

Bestrijk de abrikozenspiraal dun met ei en bestrooi met de rest van het amandelschaafsel. Bak de abrikozenspiraal in de voorverwarmde oven in 25-30 min. goudbruin en gaar. Laat de spiraal afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

Bereiden ± 20 min. / weken ± 12 uur + afkoelen / oven ± 25-30 min.

Tip: meet het weekvocht af en breng met eenzelfde hoeveelheid suiker tegen de kook. Laat de siroop 20 min. zachtjes koken. Schenk de abrikozensiroop in een schone fles, sluit en laat afkoelen. Lekker in yoghurt, door een fruitsalade en een scheutje in mousserende witte wijn.

Tip: maak je abrikozenpuree extra lekker door er citroen- of limoenrasp of oranjebloesemwater aan toe te voegen.

Dit artikel is ontstaan in samenwerking met Tante Fanny

bladerdeeg