wijn opleggen in 6 stappen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Het opleggen van wijn klinkt misschien ingewikkeld, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Onze vinoloog Ellen Dekkers legt in 6 stappen uit hoe je thuis wijn kunt bewaren. Door wijn op te leggen geef je wijn de kans zich verder te ontwikkelen. Zo ontstaan interessante smaakevoluties die een heel ander karakter geven.

Meer tips van Ellen lezen? Koop het nieuwste nummer hier.

zelf wijn opleggen in 6 stappen

STAP 1
Test jezelf. Vind ik oude wijn wel lekker? Jong: fris en strak, smaakt naar vers fruit, stevig. Oud: smaakt naar gedroogd fruit, rijper met meer aardse geuren, delicater-complex-fluweelzacht.

STAP 2
Is er een goede bewaarplek? Geen kelder? Dit kan ook:
– Opleggen bij een wijnimporteur, sommigen doen dat.
– Een wijnklimaatkast aanschaffen.
– Zoek een plek in huis waar het vochtig en donker is en waar niet wordt gestookt.

STAP 3
Lees goede wijnlectuur of laat je adviseren door verschillende importeurs. In de wijngids van Hugh Johnson (€22,50, bol.com) vind je goede informatie over wijn en de oogstjaren per wijngebied.

STAP 4
Hoe lang wil of kun je wachten? Koop daarop in. Wijn die lang goed blijft: zoete wijn als vintage port, tokaj, sauternes, madera. Wijn op magnum, of nog grotere fles, want hoe groter, hoe langer houdbaar.

STAP 5
Koop minimaal 6 flessen. Niemand kan je vertellen wanneer de wijn op zijn best is, dat moet je proberen. Dus aan één fles heb je niets.

STAP 6
Heb geduld en probeer de flessen even te vergeten.

wijn