nr.1 foodmagazine

spaghetti van pastinaak

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

De klassieke spaghetti bolognese kennen we allemaal. Chef-kok Warren Mendes bedacht hierop een twist: spaghetti met pastinaak. In de Middeleeuwen was de pastinaak populair vanwege haar zetmeel, maar door de komst van de aardappel verdween deze groente meer naar de achtergrond. Leuk feit: pastinaak – ook wel witte peen – is de basis voor de Leidse hutspot.

Zin in meer pastinaak? Maak dan ook eens deze pastinaaksoep.

pastinaakspaghetti all’amatriciana
hoofdgerecht | 4 personen

3 el extra vergine olijfolie
125 g pancetta (stuk), in dikke plakjes, fijngesneden
1 ui, fijngesneden
3 tenen knoflook, geperst
½ bosje basilicum, blaadjes aan de steeltjes gelaten
800 g tomatenblokjes uit blik
1 kg pastinaak, geschild
geschaafde pecorino rucola-cress* of basilicum voor garnering
ook nodig: juliennerasp, spiraalsnijder of mandoline

Verhit de olie in een hapjespan en bak hierin de pancetta in ± 5 min. goudbruin en knapperig, schep regelmatig om. Voeg de ui, knoflook, basilicum, tomatenblokjes en 125 ml water toe. Breng aan de kook, voeg zout en peper toe en laat de saus ± 20 min. op laag vuur inkoken. Neem van het vuur en verwijder het basilicum.

Maak intussen met een juliennerasp, spiraalsnijder of mandoline ‘spaghetti’slierten van de pastinaak. Blancheer de pastinaakslierten ± 1 min. in gezouten water tot ze net gaar zijn. Giet af.

Schep de spaghetti met pastinaak voorzichtig om met de saus. Garneer naar smaak met pecorino, rucola-cress of basilicum.

* Rucola-cress koop je bij goed gesorteerde groentewinkels en supermarkten.

Bereiden ± 35 min.

RECEPTEN WARREN MENDES FOTOGRAFIE ALICIA TAYLOR STYLING KIRSTEN JENKINS BEWERKING MINTA NICOLAÏ

spaghetti