nr.1 foodmagazine

wat & waar havermout

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Heb jij ons verrassend lekkere recept met havermoutpap al gemaakt? Check dan ook nog even onze tips voor een lekker boek met nog meer havermoutrecepten en een adresje voor fijne toppings.

Herontdek havermout
Elke dag havermout is niet saai. Althans, als je Pascalle Bonnier en Mathijs Kok mag geloven. Een jaar gingen zij deze uitdaging aan: elke dag een nieuw havermoutrecept bedenken. En nu is er dus Havermoutje, een boek met 70 recepten. Havermoutpap is superlekker als ontbijt, maar je kunt meer met havermout. Denk: havermoutkroketjes met geitenkaas, havermoutcappuccino, havermoutburger of ‘gewoon’ met blauwe bessen en pecannoten.

Uitgeverij Carrera, € 19,95, ISBN 978 90 488 25844

Crunch
Zo maak je een sesamtopping, die een lekkere crunch aan je pap geeft: rooster in een droge koekenpan gelijke delen zwart en wit sesamzaad tot het gaat geuren. Stamp de zaadjes met een schepje rietsuiker of kokosbloesemsuiker grof in een vijzel en sprenkel over je pap. Kokosbloesemsuiker koop je bij natuurwinkels.

Overnight
Lekker makkelijk: overnight oats. Je welt voordat je naar bed gaat havermout met wat specerijen (kaneel, vanille)  in een scheut melk en zet de  kom afgedekt in de koelkast. De volgende dag even doorroeren. Eet de pap koud (raw)  of verwarm hem kort. Strooi er royaal vers of gedroogd fruit over. Je kunt ook eindeloos variëren met soorten melk (amandel, soja, geit) en toppings.

Gezond!
Havermout is o.m. zo booming omdat het een lage glycemische index (GI) heeft. Dat wil zeggen dat het langzaam zijn energie aan je lijf afgeeft. Daarom kun je er de hele ochtend op vooruit. Verder zit het boordevol goede voedingsstoffen.

Toppingtap
Bij Foodmarkt in Amsterdam Noord keken wij onze ogen uit bij de toppingtap. Daar vul  je voor weinig een zakje met speltpops, superzadenmix of energymix. Lekker crunchy  op je pap of dikke yoghurt. Gedempte Hamerkanaal 223, Amsterdam. hallo.jumbo.com/foodmarkt

TEKST BAS ROBBEN FOTOGRAFIE/ILLUSTRATIES ISTOCK

havermout