nr.1 foodmagazine

kip vlinderen en serveren met citroensalsa

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Een kip vlinderen is zo moeilijk nog niet. Je vergroot het oppervlak waar de hitte bij komt en zo is de kip sneller gaar. In de video zie je precies hoe het moet.

Zin in meer kip? Maak hem dan ook eens met vijgen.

gevlinderde kip met geblakerde-citroensalsa

hoofdgerecht | 4 personen

1 bio-kip van goede komaf

marinade
sap van 2 citroenen
100 ml droge witte wijn
50 ml olijfolie extra vergine
1 bosje (± 25 g) oregano, fijngehakt
2 el korianderzaad, geplet in de vijzel
2 tenen knoflook, grof gehakt
1 middelgrote ui, in dunne ringen
1 tl zeezout + royaal gemalen zwarte peper

citroensalsa
1 (bio)citroen, in schijven van 1 cm dik 1 el + 50 ml olijfolie extra vergine
1 el honing
1 bosje (± 25 g) munt, fijngehakt
1 bosje (± 25 g) oregano, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 tl kappertjes, fijngehakt
1 tl zeezout
ook nodig: wildschaar, 2 stalen bbq-pennen

stap 1 (1 dag van te voren) Leg de kip neer met de borst naar onder. Knip met een wildschaar of snijd met een scherp koksmes de rugwervelkolom uit de kip. Deze wordt niet gebruikt. Draai de kip nu om en druk hem plat. Een gevlinderde kip is plat en daardoor eerder gaar. De vorm lijkt een beetje op een vlinder, vandaar de naam.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hak alle ingrediënten voor de marinade grof in de kleine kom van de keukenmachine. Doe de kip met de marinade in een plastic zak, knoop dicht en wrijf de marinade goed in. Leg de zak in een kom minstens een uur in de koelkast, een dag van tevoren kan ook.

stap 2 (1 dag van tevoren) Verhit de oven voor op 180°C. Spreid voor de salsa de citroenschijven uit over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze met wat olijfolie erover ± 10 min in de oven. Bestrijk met de honing en bak nog 8 min. tot ze er geblakerd uitzien. Hak de citroen fijn. Houd de munt apart. Meng de citroen met de rest van de ingrediënten. Maak de salsa af met olijfolie, peper en zout en zet in de koelkast. Haal de salsa er op tijd weer uit, hij is het lekkerst op kamertemperatuur. Je kunt de citroenplakken ook tegelijk met de kip roosteren. Leg ze dan op een bakplaat onder de kip.

stap 3 (begin vlak voor het opdienen) Verhit de oven voor op 180°C. Druk de kip met marinade en al nog eens goed plat op een bakplaat. Steek de stalen bbq-pennen kruislings door het vlees in de poten door de borst. Zo blijft de kip mooi plat liggen tijdens het braden. Braad de kip in ± 40-55 min. gaar.

stap 4 (begin vlak voor het opdienen) Schep vlak voor het serveren de munt door de salsa. Geef salsa erbij.

Bereiden ± 25 min. / marineren 1 uur-1 nacht / oven 40-55 min.

RECEPTEN YVETTE VAN BOVEN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING DÉSIRÉE VAN DIJK BEREIDING YOLANDA VAN DER JAGT PRODUCTIE DOSIA BREWER

vleesboek van delicious.In delicious. hét vleesboek staan nog veel meer handige technieken en verrukkelijke recepten. Bestel het hier in onze webshop. Ook leuk om cadeau te doen!

kip vlinderen

serveer nooit meer een dull dinner

.delicious

NR1. FOODMAGAZINE

ontvang het lekkerste foodnieuws in je inbox

Vul een geldig e-mailadres in
Gelukt! Bedankt voor het aanmelden.
Aanmelden mislukt. Probeer het nog eens.