nr.1 foodmagazine

lasagne met gehaktballetjes en rozemarijnbechamel

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Ideaal als er weer eens te weinig uren in de week zitten: onze homemade diepvriesmaaltijden. In delicious.oktober geven wij je 5 recepten die allemaal bewaard kunnen worden in de vriezer. Op de dag zelf hoef je ze dan alleen nog op te warmen in de oven. Bijvoorbeeld deze lasagne met gehaktballetjes en rozemarijnbechamelsaus.

lasagne voorbereiden?

1 maand van tevoren
Maak de lasagne en laat hem volledig afkoelen. Omwikkel hem met een dubbele laag plasticfolie. Zet in de diepvries.

1 dag van tevoren
Zet in de koelkast om te ontdooien.

de avond zelf
Verwarm de oven voor op 180ºC. Neem de lasagne uit de koelkast en verwijder de plasticfolie. Laat 30-40 min. doorwarmen in de oven. Dek hem halverwege losjes af met aluminiumfolie zodat de bovenlaag niet verbrandt.

lasagne met gehaktballetjes
hoofdgerecht | 6 personen

250 g varkensgehakt
250 g kalfsgehakt
20 g geraspte parmezaanse kaas
60 g vers broodkruim
2 el fijngesneden oreganoblaadjes
1 ei, losgeroerd
2 el milde olijfolie
9 grote lasagnevellen, voorgekookt
2 courgettes, in lange linten geschaafd 55 g mozzarella, jngesneden
2 el pijnboompitten, geroosterd
evt. zuringblaadjes, voor garneren

tomatensaus
1 el milde olijfolie
1 ui, fijngesneden
2 grote tenen knoflook, geperst 700 ml gezeefde tomaten (passata)

bechamelsaus
60 g boter
40 g bloem
600 ml melk
2 tl rozemarijn, fijngesneden
50 g mozzarella, fijngesneden
40 g grof geraspte cheddar
ook nodig: vierkante bakvorm ± 22×22 cm, ingevet

Verwarm de oven voor op 180°C. Verhit voor de tomatensaus de olie in een grote steelpan met dikke bodem op matig vuur. Bak hierin de ui 5 min. onder af en toe omscheppen. Voeg de knoflook toe en bak 1 min. mee tot het aroma vrijkomt. Voeg de gezeefde tomaten en 125 ml water toe en roer. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de saus 10 min. pruttelen met de deksel schuin op de pan. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Doe het gehakt met de parmezaan, het broodkruim, de oregano, het ei en wat zout en peper in een kom. Kneed met natte, schone handen door elkaar. Schep telkens een opgehoopte eetlepel (20 g) van het gehakt- mengsel en draai tot gehaktballetjes. Verhit 1 el van de olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en bak hierin de balletjes onder af en toe schudden in 5 min. goudbruin. Voeg ze toe aan de tomatensaus en verwarm ze ± 10 min. tot ze gaar zijn.

Smelt de boter voor de bechamelsaus in een steelpan met dikke bodem op matig vuur. Laat de boter niet bruin worden! Strooi de bloem erover en bak de roux in 2 min. gaar. Klop met een garde geleidelijk de melk erdoor zodat je een gladde saus krijgt. Doe de rozemarijn erdoor en breng al roerend
op matig vuur aan de kook. Laat al roerend 2 min. koken. Neem van het vuur en roer de mozzarella, cheddar en zout en peper erdoor.

Verdeel een dun laagje tomatensaus over de bodem van de bakvorm. Leg hier 3 lasagnevellen op. Schep eenderde van de bechamelsaus erover en verdeel de helft van de gehakt- balletjes erover. Schep de helft van de tomatensaus erover. Leg hier weer 3 lasagnevellen op, plus de helft van de resterende bechamelsaus. Verdeel de rest van de gehaktballetjes en tomatensaus erover. Dek af met de laatste lasagnevellen en schep daarop de rest van de bechamelsaus. Verdeel de courgetterepen erover. Vet een vel aluminiumfolie dat ruim over de bakvorm past licht in. Vouw het met de ingevette kant naar boven losjes over de bakvorm en zorg dat de folie het oppervlak niet raakt. Zet de bakvorm op een bakplaat en bak de lasagne 30 min. in de oven.

Neem de lasagne uit de oven en verwijder het folie. Bestrijk de courgettes met de rest van de olijfolie. Verdeel de mozzarella erover. Bak de lasagne nog 35 min. of tot hij door en door warm is en mooi kleurt. Neem uit de oven en laat 10 min. rusten. Bestrooi met de pijnboompitten en evt. de zuring.

Bereiden ± 55 min. / oven ± 65 min.

RECEPTEN TRACY RUTHERFORD FOTOGRAFIE AL RICHARDSON STYLING KRISTEN WILSON BEREIDING LUCY BUSUTTIL BEWERKING BAS ROBBEN

del_13_cover_tnuNóg meer delicious.recepten ontvangen? Bestel hét kerstnummer van delicious. vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd!

lasagne