visworst met kreeft

visworst gevuld met vis & kreeft

voor- of lunchgerecht | ± 15 worstjes

Een delicaat klein worstje met stukjes kreeft in een knapperig velletje. Eigenlijk meer een snack, maar met een stukje brood en salade ook heerlijk als mooi voorgerechtje. Je kunt zelf kreeft koken of kant-en-klaar gekookte kreeft kopen.

1½ meter varkensdarm*
200 g gepelde rauwe gamba’s, in stukken
400 g scholfilet, in stukken
1 eiwit
200 ml room
1 levende kreeft* (2 min. gekookt) of gekookte kreeft in stukjes
50 g prei, fijngesneden
10 g bieslook, fijngesneden
5 g bladpeterselie, fijngesneden klontje boter ook nodig: keukentouw, worststopper*

stap 1 (1 dag van tevoren) Spoel de varkensdarmen onder koud stromend water vanbinnen en vanbuiten goed schoon. Pureer de gamba’s en de visfilet met het eiwit in een keukenmachine. Schenk er de room bij terwijl de machine draait. Voeg 5 g zout en een snuf witte peper toe en draai nog even door. Meng de vismassa in een kom met de kreeft, prei, bieslook, peterselie en breng evt. verder op smaak met zout. Test het mengsel hiervoor door 1 tl van het mengsel zachtjes gaar te bakken in wat olie. Vind je het te flauw, voeg dan nog een snuf zout toe.

Stap 2 (1 dag van tevoren) Vul de darmen met behulp van een worststopper. Maak een lange worst en maak hierin om de 8 cm met touw een knoop, zodat kleine visworstjes ontstaan.

Stap 3 (2 uur van tevoren) Breng ruim water aan de kook met wat zout. Houd tegen de kook aan en pocheer de worstjes in bijna 15 min. gaar. Laat ze als je ze van tevoren maakt afkoelen en leg tot gebruik afgedekt en koel weg.

Stap 4 (begin vlak voor het opdienen) Haal de visworst 1 uur van tevoren uit de koelkast. Verhit boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de visworst enkele minuten voor een bruine korst. Voeg na 2 min. een klontje boter toe en serveer de visworst direct.

* Bestel varkensdarm ruim van tevoren bij  je slager. Een worststopper koop je bij de kookwinkel. Voor sommige keukenmachines is ook een hulpstuk voor worstmaken te koop bij kookwinkels.

Bereiden ± 1 uur.

Wijntip
Champagne sec of andere rijke, mousserende wijn.  Wit: top-chardonnay met niet te veel houttonen, uit Australië, Zuid-Afrika of Californië.

PRODUCTIE, RECEPTEN EN TEKST MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR  STYLING CYN FERDINANDUS BEWERKING DOSIA BREWER, TRUDELIES SCHOUTEN  M.M.V. EDUARD VAN ADRICHEM, GEBROEDERS DE WOLF, JENS VISSER, PETER DERKS

del_13_cover_tnuNóg meer delicious.recepten ontvangen? Bestel hét kerstnummer van delicious. vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd!

visworst