varkensschouder met perenchutney

Pak met kerst flink uit met groot gebraad. Laat het vlees vijf uur in de oven garen. Zo verras je iedereen met de spannende smaken van deze malse varkensschouder met zoete perenchutney.

Zin in meer groot gebraad? Maak dan onze overheerlijke kalkoen met sinaasappel.

langzaam gegaarde varkensschouder met perenchutney

hoofdgerecht | 4-6 personen

Maak de chutney ruim van tevoren, dan trekken de smaken goed in en is je kerstvoorbereiding easy. Chutney kun je een jaar goed houden op een donkere plek en na openen een maand in de koelkast.

2 doyenné du comice-peren, geschild en in blokken
150 g verse cranberry’s
2 el fijngehakte verse geschilde gember
1 grote rode ui, fijngesnipperd
90 g lichtbruine basterdsuiker
75 ml appelazijn
2 el mosterdzaadjes
15 pimentkorrels, fijn gevijzeld
1 tl gemalen kruidnagel
6 el dijonmosterd
1½ kg varkensschouder, op kamertemperatuur
20 salieblaadjes
10 knoflookteentjes, gepeld

stap 1 (3 dagen of meer van tevoren) Doe de peren, cranberry’s, gember, ui, basterdsuiker, azijn, mosterdzaadjes, van de piment en de kruidnagel  in een pan met dikke bodem. Voeg 1 tl zout toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en kook de chutney 20 min. tot de peer zacht wordt. Roer regel matig door. Laat de chutney afkoelen, proef en voeg evt. extra zout en peper toe. Schep de chutney in een gesteriliseerde pot en sluit af met een deksel. +

stap 2 (6 uur van tevoren) Verwarm de oven voor op 130°C. Meng de rest van de piment met de helft van de mosterd en wrijf er het vlees mee in. Bestrooi het vlees rondom met zout en peper. Steek met een scherp mesje ± 20 kleine inkepingen in de varkensschouder en duw er telkens ½ blaadje salie en ½ teentje knoflook in.

Snijd de rest van de salie klein. Leg het vlees in een ovenschaal. Zet in het midden van de oven en rooster het vlees in ± 5 uur gaar.

stap 3 (begin vlak voor het opdienen) Bestrijk de varkensschouder met de rest van de mosterd en bestrooi met de kleingesneden salie. Snijd het vlees in dunne plakken, serveer de chutney erbij. Lekker met witlof en geroosterde aardappels.

Bereiden ± 40 min. / oven ± 5 uur.

Moeite met de gaartijden van groot vlees? Lees hier tips en tricks voor verschillende bereidingen.

TIP: voor een snelle versie gebruik je delicious. perenjam met specerijen. Let op, deze is iets zoeter dan de chutney in dit recept.

RECEPTEN YOLANDA VAN DER JAGT FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING EKE MARIËN PRODUCTIE DOSIA BREWER

del_13_cover_tnuNóg meer delicious.recepten ontvangen? Bestel hét kerstnummer van delicious. vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd!

kersthoofdgerechten