cheesecake met citroen en frambozen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Tante Fanny bakt een romige cheesecake met frisse frambozen en citroen. Ideaal bij de koffie of als onweerstaanbaar dessert.

Hulp nodig bij het maken van de perfecte cheesecake? Lees de gouden regels! 

Zin in meer cheesecake? Maak dan deze onweerstaanbare met kersen.

citroen-frambozencheesecake 

voor 10-12 stukken

1 rol Tante Fanny vers quiche- en taartdeeg
500 g roomkaas naturel, op kamertemperatuur
115 g suiker + extra om te bestrooien
115 g mascarpone
rasp van 1½ citroen
sap van ¼ citroen
1 tl gemalen kardemom
3 eieren (L) + extra om te bestrijken
100 g frambozen
ook nodig: ingevette quichevorm  ± 24 cm Ø, blindbakbonen of  keramische bonen, koekstekers in de vorm van hulstblaadjes of sterren

Verwarm de oven voor op 180°C.

Mix de roomkaas met de suiker, mascarpone, citroenrasp, kardamom en het citroensap. Klop één voor één de eieren erdoor. Wrijf de helft van de frambozen door een zeef in een bakje en gooi de zaadjes weg.

Bestrooi het deeg met wat suiker en rol iets uit. Bekleed de vorm met het deeg. Snijd het teveel aan deeg eraf maar zorg dat een randje van ± 1 cm deeg over de rand van de vorm hangt. Zet de vorm met het deeg ± 1 uur in de vriezer. Leg het deeg met bakpapier in de vorm en vul met blindbakbonen. Bak ± 25 min. in het midden van de oven.

Neem de bonenvulling en het bakpapier uit de vorm. Verdeel de helft van de frambozen over de bodem. Giet de vulling in de vorm en verdeel met een theelepel de frambozensaus in dikke druppels over de bovenkant. Trek met de achterkant van een lepel een streep door elke druppel. Zet op de onderste richel in de oven en rol intussen de rest van het deeg uit en steek er blaadjes of sterren uit. Gebruik eventueel een extra rol deeg hiervoor. Bestrijk met ei en bestrooi met suiker. Bewaar tot gebruik in de koelkast. Neem na ± 15 min. de taart uit de oven, schakel terug naar 160°C en schik de blaadjes aan de zijkant. Bak in nog 25-30 min. gaar. De vulling moet net gestold zijn, maar mag nog een beetje wiebelen als je de vorm een zetje geeft. Laat de cheesecake in de uitgeschakelde oven met de deur op een kier ± 2 uur afkoelen en minstens 3 uur in de koelkast koud worden.

Bereiden ± 25 min. / oven ± 1 uur  en 10 min. / afkoelen ± 5 uur.

Tip: koel het deeg vóór het bakken, dan krimpt het minder. En de blaadjes en sterren die je maakt voor decoratie blijven mooier in vorm.

DELICIOUS. SAMEN MET TANTE FANNY RECEPT DOSIA BREWER FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS BEREIDING YVONNE JIMMINK

cheesecake met frambozen