spice it up!

spice it up met kruiden en specerijen!

Steranijs, komijn, koriander, kaneel… specerijen en kruiden verwarmen je gerecht en je hart. Dus spice it up en geef je kerstgerechten en -drankjes extra pit!  

Steranijs groeit aan een middelgrote boom die wel 100 jaar oud kan worden. Ze worden groen geplukt voor ze rijp zijn, daarna harden ze uit en krijgen ze hun donkere kleur en aromatische sterke geur en smaak: venkel, anijs en drop. Steranijs wordt veel gebruikt in (Aziatische) vleesstoofgerechten, in warme drankjes en bij vis. Probeer eens een gevulde gepofte appel met noten, honing en steranijs.

Komijn is familie van peterselie en komt uit de Méditerrannée. Wordt veel gebruikt in Indiase en Marokkaanse keuken: in Marokko is komijn net zo belangrijk als zwarte peper, het staat naast zout op elke tafel. Gemalen komijn is geweldig op gekookte eieren bij de kerstbrunch of strooi geroosterde komijnzaadjes over een salade, voor smaak én bite.

Koriander is een echte allemansvriend en kom je in veel keukens tegen. Soms vind je in toko’s of Midden-Oosterse winkels de grote gelige korianderzaden. Die zijn fantastisch, want ze smaken naar citrus en zijn extra kruidig. Rooster ze kort in de koekenpan en bestrooi er bijvoorbeeld geroosterde worteltjes mee.

Kardemom is familie van gember, heeft een heel warme, karakteristieke smaak en groeit aan een soort varen. Kardemom is heel aromatisch en wordt vaak gebruikt in de Indiase keuken (mangolassi met kardemom!) maar ook in zoet gebak. Maak van appelmoes een snel feestelijk bijgerecht en geef het met kardemom extra pit.

Kaneel. De bast van de kaneelboom is geweldig: kaneel is niet weg te denken in gebak en wordt ook gebruikt in parfums! De kaneelboom (struik) groeit in een tropisch klimaat, veelal aan zee. Kaneel wordt ook veel gebruikt in curry’s en is onmisbaar in de Marokkaanse keuken, waar zoet en hartig vaak worden gecombineerd. Het is heel erg lekker om in de oven gedroogde tomaatjes met wat kaneel en zout te bestrooien.

Zwarte en witte peper. Wist je dat je zwarte peper krijgt door groene, onrijpe peperkorrels te koken en daarna te drogen? Voor witte peper zijn de rode, rijpe peperbesjes zo lang geweekt dat het velletje eraf gaat en je de witte korrel overhoudt. Aromatische witte peperkorrels, grof geplet, zijn een topcombinatie met gegrild fruit, vooral met perzik en nectarine.

Gember is multi-inzetbaar, denk aan gemberbier, ingemaakte gember en gembersiroop. Gedroogd als poeder is het een specerij die veel wordt gebruikt in Aziatische keukens. Gemberpoeder is ook heel lekker om fruit in te marineren voordat je het grilt of vers serveert.

Kruidnagel is essentieel in koekkruiden. Het groeit in mooie bloemtrossen, de knopjes zijn de kruidnagels. Omdat de smaak vrij heftig is, gebruik je kruidnagel altijd met mate. Heel lekker in een vleesstoof of in een uienchutney met steranijs.

 

 

kooktechnieken