speculaasswirls met pruimen en walnoten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Nu de Sint weer in het land is, kunnen we weer bakken. De fijne geuren van speculaaskruiden komen het huis weer in. Dit keer delen we een recept voor fantastische speculaasswirls met pruimen en walnoten.

Krijg jij maar geen genoeg van speculaas? Maak dan ook eens deze speculaaswafels met kaneel.

basisdeeg
gebak | 24 stuks

Met dit deeg kun je alle variaties maken, experimenteer ermee en voeg je eigen lievelingsspecerij toe. Ook qua vormpjes kun je eindeloos variëren, er zijn zoveel leuke te koop! Als je de koekjes dunner of dikker maakt, pas dan de oventijd aan!

110 g zachte boter
150 g lichtbruine basterdsuiker*
50 ml melk of karnemelk
250 g bloem, gezeefd
+ extra voor bestuiven*
4 tl bakpoeder (10 g), gezeefd
4 tl kaneelpoeder (10 g)
2 tl nootmuskaatpoeder (5 g)
2 tl kruidnagelpoeder (5 g)
2 tl gemberpoeder (5 g)
½ tl gemalen witte peper (3 g)
ook nodig: speculaasplankjes of andere (uitsteek)vormpjes

Doe boter, suiker en ¼ tl zout in een kom en klop romig met de mixer.

Voeg melk, bloem, bakpoeder en alle specerijen toe en kneed tot een stevige bal. Druk de bal plat tot een schijf en laat ingepakt in plasticfolie minstens 30 min. maar liever een hele nacht in de koelkast rusten. Hoe langer het deeg rust, hoe beter de smaak zich ontwikkelt.

Verwarm de oven voor op 150°C. Bekleed een bakblik met bakpapier.

Bestuif een speculaasplank met een zeefje dun met wat bloem. Vorm steeds bolletjes deeg ter grootte van een bitterbal en druk die mooi uit in het plankje, zorg dat je het deeg goed verdeelt. Snijd het teveel aan deeg
horizontaal langs het plankje af. Tik met de rand van het omgekeerde plankje op het aanrecht en klop de koekjes er zo uit.

Maak zo alle koekjes. Of rol wat van het deeg uit tot 2½ mm dikte en snijd het een beetje in de vorm van het koekje en druk het in het plankje of vormpjes. Of steek de koekjes uit het deeg.

Als het koekje er niet makkelijk uitkomt, steek dan voorzichtig een mes onder een hoekje van het deeg en neem de deegvormpjes zo uit de plankjes. Leg de koekjes op het bakpapier. Bak de speculaasjes in 25-30 min. in het midden van de oven gaar. Neem het bakblik uit de oven en laat de koekjes helemaal afkoelen op het bakblik.

* Als je de koekjes mooi donker wilt hebben, kun je i.p.v. lichtbruine basterd ook donkerbruine
basterdsuiker nemen.

Bereiden ± 30 min. / rusten ± 30 min. tot een nacht / oven ± 30 min.

variaties
chilipeperdeeg
Voeg voor pittig deeg ¼ tl chilivlokken (of meer/minder naar smaak) toe.

amandel-limoendeeg
Vervang 100 g van de bloem door amandelmeel en voeg de rasp van ½ (bio)limoen toe.

chocoladedeeg
Vervang 30 g van de bloem door 30 g cacaopoeder.

pruimen-walnotenspeculaasswirls
gebak | 30 stuks

1x recept basisdeeg, chilipeperdeeg, amandel-limoendeeg of chocoladedeeg

vulling
120 g ontpitte gedroogde pruimen
80 g walnoten
½ tl kruidnagelpoeder

Maak het deeg zoals in het basisrecept beschreven staat. Laat het deeg rusten.

Verwarm de oven voor op 150°C. Bekleed een bakblik met bakpapier.

Maal voor de vulling van de speculaasswirls in een kleine keukenmachine of het bakje van de staafmixer de pruimen met de walnoten en het kruidnagelpoeder tot een grove pasta.

Rol het deeg op een stuk plasticfolie uit tot een lap van 40×30 cm.

Bestrijk het deeg gelijkmatig met de pasta en rol het met hulp van plasticfolie vanaf de korte kant op.

Laat weer 10 min. in de koelkast opstijven en snijd er dan met een scherp mes dunne plakjes van ½ cm dikte van de rol. Leg de plakjes op het bakblik en bak in het midden van de oven in 25-30 min. de speculaasswirls goudbruin en gaar.

Bereiden ± 30 min. / rusten minimaal 30 min. tot 1 nacht + 10 min. / oven ± 30 min.

RECEPTEN DOSIA BREWER FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JAN WILLEM VAN RIEL BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI

speculaasswirls