citroenpuddinkjes en saliekoekjes

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Salieliefhebbers opgelet! Kirsten Eckhart maakte feestelijke gerechten hiermee, zoals deze heerlijke citroenpuddinkjes met saliekoekjes.

Krijg jij maar geen genoeg van salie? Probeer ook eens deze savooiekool met lamsgehakt en salie.

citroenpuddinkjes met saliekoekjes
nagerecht | 4 puddinkjes en ± 25 koekjes

2 blaadjes gelatine rasp en sap van 1 (bio)citroen
140 ml slagroom
120 g lemoncurd, losgeroerd
3 el fijngesneden salie + 4 toefjes salie om te garneren
ook nodig: 4 puddingvormpjes van 100 ml inhoud, dun ingevet met olie

saliekoekjes
150 g boter, kamertemperatuur
225 g lichtbruine basterdsuiker
2 vanillestokjes, in de lengte opengesneden, zaadjes eruit geschraapt
1 ei
185 g bloem
3 el fijngesneden salie + 25 blaadjes extra
200 g kristalsuiker

Verwarm de oven voor op 180°C.

Doe voor de koekjes de boter, basterdsuiker en vanillezaadjes in een kom en mix een aantal minuten goed door elkaar met een handmixer. Voeg het ei toe en blijf nog 1 min. mixen. Voeg de bloem en fijngesneden salie toe en mix kort totdat zich een zacht deeg vormt. Doe de kristalsuiker in een diep bord. Rol ± 25 balletjes van het deeg en rol deze door de suiker. Leg de balletjes op minimaal 5 cm afstand van elkaar op een met bakpapier belegde bakplaat en druk ze plat met je hand. Druk in elk koekje een salieblaadje. Bak de koekjes 10-12 min. in de oven of totdat de randjes goudbruin zijn. Laat de koekjes even afkoelen op de bakplaat, zodat ze wat harder zijn en leg ze dan op een taartrooster om verder af te koelen.

Week voor de citroenpuddinkjes de gelatine 5-10 min. in ruim koud water.

Verwarm het citroensap in een pannetje op een laag vuur. Voeg van het vuur af de goed uitgeknepen gelatineblaadjes toe aan het sap en roer totdat ze zijn opgelost. Laat het sap 10 min. afkoelen.

Klop de slagroom net niet helemaal stijf en roer voorzichtig het koude citroenmengsel erdoor.

Schep als laatste de lemoncurd in swirls door de lobbige room. Verdeel het mengsel over de vormpjes. Zet de puddinkjes minstens 1½ uur in de koelkast.

Verkruimel 1 koekje en meng met het citroenrasp en de fijngesneden salie.

Stort de citroenpuddinkjes op bordjes, bestrooi met het citroen-koekkruim, garneer met een toefje salie en serveer met de saliekoekjes.

Bereiden ± 40 min. / koelen ± 1½ uur /  oven ± 12 min

RECEPTEN KIRSTEN ECKHART FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

citroenpuddinkjes-delicious