nr.1 foodmagazine

bloemkool en palmkool met prei en gruyère

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

De Australische chef-kok Dan Hunter combineert ingrediënten zo dat ze andere smaken opleveren, zoals bij deze gegratineerde bloemkool en palmkool met prei en gruyère.

Krijg jij maar geen genoeg van bloemkool? Probeer ook deze pittige rijstsalade met bloemkool.

gesmoorde prei met bloemkool en gruyère
bijgerecht | 4 personen

3-4 el extra vergine olijfolie
4 preien, alleen het wit, in stukken van 2 cm
1 kleine bloemkool, in roosjes
200 g kastanjechampignons, in plakjes
1 bos palmkool* (cavolo nero), ± 6 bladeren, in reepjes van 2 cm
125 ml witte wijn
185 ml kippenbouillon
1 el bloem
15 g bladpeterselieblad
150 g gruyère

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Verhit 1 el van de olie in een grote koeken- pan op matig vuur. Bak hierin de stukken prei 3-4 min. tot ze licht kleuren. Schep ze op een bord. Verhit nog 1-2 el olijfolie in de pan en bak de bloemkoolroosjes hierin 6-8 min. tot ze licht kleuren. Schep ze op een bord. Schenk zo nodig nog 1 el olie in de pan en bak de paddenstoelen in 6 min. bruin. Voeg de palmkool toe en laat in 2 min. een beetje slinken. Voeg de prei en bloemkool weer toe en voeg zout en peper naar smaak toe.

Draai het vuur wat hoger en laat de groenten in 1 min. licht karamelliseren. Schenk de wijn erbij en laat 2 min. inkoken. Schenk de bouillon erbij, strooi de bloem erover en schep om tot de saus bindt. Voeg de peterselie toe en schep de groenten in een ovenschaal.

Rasp de gruyère erover en laat in 8 min. goudgeel gratineren in de oven. Serveer met kangoeroe of ander mals vlees.

* Palmkool of cavolo nero is steeds beter verkrijgbaar op boerenmarkten, bij groentespeciaalzaken, natuurwinkels en een enkele supermarkt.

Bereiden ± 35 min. / oven ± 8 min.

RECEPTEN DAN HUNTER FOTOGRAFIE BRETT STEVENS STYLING BERNI SMITHIES BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

bloemkool-delicious