kalkoen met sinaasappeljus en rozemarijn

Speciaal voor Familietijd maakte Janneke gebraden kalkoen met rozemarijn en sinaasappeljus. Haar tip: het is lekker om aan de puree verse kruiden, fijngehakte ansjovis of wat Parmezaanse kaas toe te voegen!

kalkoengebraad met sinaasappeljus
hoofdgerecht | 4 personen

1,2 kg kruimige aardappels, geschild
1 ei, kamertemperatuur
75 g zachte boter
nootmuskaat
800 g kalkoenfilet* (1 stuk of 2 van 400 g)
8 stevige (houtige) takjes rozemarijn
5 el olijfolie
8 tenen knoflook, gepeld en licht gekneusd
3 perssinaasappels (2 in stukken gesneden)
250 g haricots verts, schoongemaakt
8 plakjes pancetta
100 ml gevogeltefond (pot)
1 flinke el sinaasappelmarmelade

Kook de stukken aardappels in 20 min. gaar. Giet af en pureer. Meng het ei en de boter erdoor. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper, en laat 10 min. afkoelen. Schep de puree in een spuitzak met kartelmondstuk  (± 1 cm Ø). Leg bakpapier op een plank. Spuit er torentjes puree op en vries ze in.

Dep de kalkoen droog met keukenpapier. Snijd aan het uiteinde van de rozemarijntakjes een spitse punt. Steek met een metalen spies 8x rondom dwars door de kalkoen, trek de takjes rozemarijn erdoor en bestrooi met zout en peper. Verhit in een braadpan 3 el olijfolie. Bak de kalkoen rondom bruin aan.

Leg de knoflook en sinaasappelstukken bij de filet. Knijp de derde sinaasappel erboven uit. Braad de kalkoen in 40 min. bruin en gaar. Kook de haricots verts in water met zout in 5 min. beetgaar.

Giet ze af en spoel ze koud. Verdeel ze in 8 bundeltjes. Vouw de pancetta dubbel en rol de boontjes strak in het spek.

Verwarm de oven voor op 200ºC. Leg de pommes duchesses op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze in 20-25 min. goud- bruin. Verhit 2 el olijfolie in een koekenpan. Bak de haricots verts-rolletjes in 5 min. bruin.

Neem de kalkoen uit de pan en laat rusten in aluminiumfolie. Blus het braadvet af met de fond. Schraap de aanbaksels los. Voeg de marmelade toe en laat nog 1 min. koken.

Leg de kalkoen op een schaal met de sinaasappel en haricot verts-rolletjes. Geef de jus en pommes duchesses erbij.

Bereiden ± 45 min. / oven ± 25 min.

RECEPTEN, STYLING, BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

kalkoen-delicious