witlofschotel met geitenkaasbechamel

Speciaal voor familietijd maakt Janneke verrukkelijk comfortfood vol met specerijen, zoals deze witlofschotel met geitenkaasbechamel en salie.

witlofschotel met geitenkaasbechamel
hoofdgerecht | 4 personen v

Je kunt er in plaats van een salade ook romige aardappelpuree bij geven. Schep in een ruime ovenschaal eerst een laag aardappelpuree en schep de witlof erop.

1 kg witlof
75 g boter
2 takjes salie, alleen de blaadjes
50 g bloem
500 ml volle melk
125 g Hollandse belegen geitenkaas (stuk), geraspt
1 el honing
1 tl grove mosterd
1 sjalotje, fijngesneden
1 el wittewijnazijn
3 el olijfolie extra vierge
100 g slamelange naar keuze

Verwarm de oven voor op 220ºC. Snijd een dun plakje van de onderzijde van de struikjes witlof en snijd ze over de lengte in kwarten. Smelt in een ruime koekenpan 25 g van de boter. Voeg de witlof toe en bak de groente in 10 min. mooi bruin. Schep regelmatig om zodat ze rondom kleuren. Voeg na 5 min. de blaadjes salie toe.

Smelt intussen de resterende 50 g boter  in een steelpan. Voeg de bloem toe en bak 3 min. zachtjes. Schenk langzaam en al kloppend met de garde de melk erbij en klop tot een gebonden saus. Verwarm de bechamelsaus nog 2 min. Voeg de kaas toe en laat deze langzaam in de saus smelten. Breng op smaak met zout en peper.

Schep de witlof in een ovenschaal en schenk de bechamelsaus erover. Bak de witlofschotel in de voorverwarmde oven in  20 min. goudbruin.

Klop een vinaigrette van de honing, de mosterd, het sjalotje, de wittewijnazijn en  de olijfolie. Voeg zout en peper naar smaak toe. Maak de slamelange aan met de honingvinaigrette en serveer de sla bij de witlofschotel.

Bereiden ± 20 min. / oven ± 20 min.

RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI  FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

witlofschotel-delicious