pastarol van aubergine met mozzarella

Bij de Italiaanse keuken denk je misschien niet zo snel aan vegetarische gerechten. Maar de Italianen zijn meester in het bereiden van side-dishes waar je met een paar kleine trucs zo een vegetarisch hoofdgerecht van kunt maken.

aubergine-rotolo alla parmigiana 
hoofdgerecht | 4 personen v

100 g bloem
100 g fijngemalen griesmeel van harde tarwe (semolina)
2 eieren
5 el olijfolie
4 trostomaten
1 teen knoflook, fijngesneden
1 aubergine
1 buffelmozzarella, in plakjes handvol basilicumblaadjes
1 el pijnboompitten
400 g kerstrostomaatjes, gehalveerd
125 ml droge witte wijn
evt. mespunt suiker
pecorino, om te bestrooien
ook nodig: evt. vispan* en pastamachine

Meng beide soorten bloem met de eieren, 1 el olijfolie en een snuf zout tot een soepel maar stevig pastadeeg. Voeg evt. 1 el lauw water toe als het té stevig is. Dit kun je ook met de machine doen. Laat het deeg verpakt in plasticfolie minstens 30 min. rusten in de koelkast.

Snijd intussen de trostomaten in parten, verwijder de zaadlijsten en snijd het vrucht- vlees in blokjes. Verhit in een sauspan 1 el olijfolie. Schep de tomaat met de knoflook erdoor en bak 10-15 min. op heel laag vuur tot een dikke tomatensaus. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Snijd de aubergine in de lengte in plakken van 3-4 mm. Verhit een grillpan goed voor. Bestrijk de plakken aubergine dun met olijf- olie en gril ze aan beide kanten bruin en net gaar. Leg ze op een bord.

Als je een pastamachine gebruikt, snijd het deeg dan in 3 gelijke stukken. Rol elk stuk meerdere malen door de breedste stand van de machine en ga daarna pas trapsgewijs over tot het uitrollen op dunnere standen (hoger nummer). Rol het pastadeeg zo uit tot maximaal 2 mm dikte. Snijd de lange lappen netjes recht bij, leg ze naast elkaar, elkaar  3 mm overlappend en druk de naden vast zodat je een lap van ± 36×30 cm hebt. Met de hand kun je het ook dun uitrollen tot dezelfde grootte. Keer de lap regelmatig en bestuif het werkvlak dun met bloem; dat maakt het uitrollen eenvoudiger. Een evt. restant deeg kun je tot tagliatelle snijden en – licht met bloem bestoven – koel bewaren voor een andere dag. Leg de deeglap voorzichtig op een schone theedoek (zonder wasmiddelluchtjes!) en beleg met de plakken aubergine.

Schep er de tomatensaus op en beleg met de mozzarella, de helft van het basilicumblad en bestrooi naar smaak met zout en peper. Rol het deeg – vanaf de langste kant – met behulp van de theedoek vrij strak op tot een rol. Rol de rotolo strak in de theedoek. Bind de uiteinden strak dicht met een stuk keukentouw. Breng ruim water met zout aan de kook in een vispan. Leg de pastarol met theedoek en al in het kookwater en kook hem in  30-35 min. zachtjes gaar. Zorg dat de pasta- rol onder water blijft en vul zo nodig aan met kokend water.

Verwarm de oven voor op 200°C. Neem de pastarol uit de pan en laat in de doek 5 min. rusten.

Verhit intussen de laatste 3 el olijfolie in een koekenpan. Bak de pijnboompitten in de hete olie tot ze net kleuren. Schep de kers- tomaatjes erdoor en bak 3-4 min., tot de sappen vrijkomen. Schenk de wijn in de pan, verwarm nog 1-2 min. tot de wijn gemengd is met de tomatensappen en neem de pan van het vuur. Breng de saus op smaak met zout en peper en evt. een mespunt suiker.

Snijd de pastarol in dikke plakken (de uiteinden gebruik je niet) en leg ze dicht tegen elkaar op de snijkant in een braadslee of ovenschaal. Schep de tomaatjes met de saus erover. Bak de pasta 10-12 min. in de voorverwarmde oven. Verdeel de pasta over 4 borden. Schep de tomaatjes met de bak- sappen erover en bestrooi met de rest van de basilicumblaadjes. Rasp er royaal pecorino over.

* Een langwerpige vispan is ideaal voor het bereiden van rotollo. Heb je geen vispan, zorg dan dat je de pastarol net iets kleiner maakt dan je grootste pan of maak twee kleine in plaats van één grote.

Bereiden ± 1 uur / koken rol ± 30-35 min. / wachten ± 30 min. / oven ± 15 min.

RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

pastarol-delicious