kikkererwtenburgers met pompoen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Vegan burgers saai? Echt niet. Deze pompoen-kikkererwtenburgers zitten vól met smaak. Rechtstreeks uit het fantastische boek Bieslook & Polenta.

Vegan toetje erbij? Probeer deze vegan meringue eens! 

pompoen-kikkererwtenburgers

hoofdgerecht (4 personen) v

1 grote rode ui
2 el olijfolie
1 el balsamico-azijn
2 tl rijststroop*
250 g pastinaken
2 el ahornsiroop
50 g postelein of veldsla
plantaardige olie, om in te bakken

broodjes
20 g plantaardige margarine
1 el rijststroop*
10 g verse gist (of 5 g gedroogde gist)
100 g tarwebloem (patent)*
100 g volkorenmeel
2 el pompoenpitten, gehakt
2-3 el kokosmelk

groenteburgers
150 g gedroogde kikkererwten, 1 nacht van tevoren geweekt
250 g pompoen (geschild en pitloos gewogen)
1 sjalot
1 teentje knoflook
extra vergine olijfolie
3 takjes platte peterselie
2 takjes tijm
25 g pompoenpitten
1 el citroensap
½ tl wijnsteenbakpoeder (natuurwinkel)
1 el maïzena
½ tl cayennepeper
evt. paneermeel

mayonaise (alles op kamertemperatuur)
1 el lijnzaad
125 ml plantaardige olie
1 el appelazijn
2 el rijststroop*
1 tl dijonmosterd
½ tl cayennepeper

Stap 1
Smelt de margarine voor de broodjes. Meng 100 ml lauwwarm water met de rijststroopen verkruimelde gist. Voeg eerst de twee meelsoorten en 1 tl zeezout toe, daarna de margarine en kneed alles tot een smeuïg deeg. Voeg nog wat meel toe als het deeg te plakkerig is en wat meer water als het deeg juist te stevig of te droog is. Doe het deeg in
een kom, dek af met een vochtige doek en laat op een warme plek 1 uur rijzen.

Stap 2
Kneed het gerezen deeg kort door, verdeel het in vier porties en maak hier deegballen van. Leg de deegballen op een bakplaat met bakpapier en druk ze een beetje plat. Dek opnieuw af met een vochtige doek en laat op een warme plek nog 1 uur rijzen. Verwarm de oven voor op 180°C. Hak de pompoenpitten grof. Bestrijk de deegballen met kokosmelk,
bestrooi met de gehakte pompoenpitten en bak ze 13-17 min. in het midden van de oven tot ze lichtbruin en gaar zijn, als je er op klopt klinkt het dan hol.

Stap 3
Giet intussen de kikkererwten voor de groenteburgers af en laat ze goed uitlekken.

Stap 4
Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de pompoen in plakjes. Pel de sjalot en knoflook en snijd ook in plakjes. Leg alles in een ovenschaal, besprenkel met 1 el olijfolie en bak 20 min. in het midden van de oven tot depompoen zacht is. Snijd de helft van de pompoen in blokjes. Doe de andere helft samen met de knoflook, sjalot, ongekookte kikkererwten en peterselie- en tijmblaadjes in de keukenmachine en maal fijn. Hak de pompoenpitten fijn en doe ze samen met de pompoenblokjes, het citroensap, bakpoeder, maïzena en de cayennepeper bij de kikkererwtenmassa. Breng op smaak met zout. De massa is nu zacht, maar kneedbaar en wordt tijdens het bakken steviger.

Stap 5
Maal voor de mayonaise het lijnzaad fijn in een kleine keukenmachine en doe samen met alle andere ingrediënten en 3 el lauw water in een hoge beker. Zet de staafmixer in de beker op de hoogste stand en haal hem heel langzaam omhoog zodat de mayonaise dik wordt. Breng op smaak met ½ tl zeezout.

Stap 6
Pel de rode ui, snijd in partjes, verhit 1 el olijfolie in een pan en fruit de ui op middelhoog vuur in 3 min. lichtbruin. Blus af met de balsamicoazijn en voeg de rijststroop toe.

Stap 7
Schil de pastinaken, snijd in plakjes, verhit 1 el olijfolie in een pan en bak de pastinaken op middelhoog vuur 5 min. Voeg aan het eind de ahornsiroop toe en laat de pastinaken daarin smoren terwijl je regelmatig roert. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 8
Verhit een scheutje plantaardige olie in een pan. Maak met vochtige handen een test burgertje van het kikkererwten-pompoendeeg en bak op middelhoog vuur aan beide kanten 5 min. Als de burger uit elkaar valt, voeg dan wat paneermeel toe aan het deeg. Is de textuur goed, maak dan 4 groenteburgers en bak ze op dezelfde manier.

Stap 9
Snijd de broodjes open en bestrijk beide helften met mayonaise. Verdeel de kikkererwtenburgers, pastinaken, ui en sla over de broodjes en bedek met de bovenste helften.

* Rijstsiroop koop je bij natuurwinkels of online.

Bereiden ± 1 uur / rijzen ± 2 uur / oven ± 17 min.

Als je geen tijd hebt om de broodjes te maken, dan kun je ze natuurlijk ook kopen.

RECEPTEN & FOTOGRAFIE SUSANN PROBST, YANNIC SCHON FOTOGRAFIE PORTRET MARINA JERKOVIC BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

Meer artikelen

aardappel- bonensalade met geitenyoghurt

  aardappel-bonensalade met geitenyoghurt Aantal 4 | hoofdgerecht | | familietijd | hollands | Janneke Philippi kookt zoveel mogelijk met seizoensgroenten van het land. Deze