nr.1 foodmagazine

saucijzen met appel

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Ideaal als je een drukke dag hebt, een van onze homemade diepvriesmaaltijden. Stuk voor stuk heerlijk comfortfood! Probeer maar eens deze saucijzen met appel en knapperige zuurdesemcroutons.

saucijzen met appel
hoofdgerecht | 6 personen

4 tl milde olijfolie
1 kg varkenssaucijzen
300 g zoete aardappels, in partjes
1 grote prei, alleen het witte en lichtgroene deel, in ringen
1 venkelknol (of 2 kleine), in dunne ringen
50 g boter
2 el bloem
330 ml appelcider
125 ml kippenbouillon
2 rode appels, in dikke schijfjes
4 el verse salieblaadjes
100 g zuurdesembrood, in stukjes gescheurd
ook nodig: 1 ondiepe ovenschaal/braadslee of diepe bakplaat van 23×30 cm

Verwarm de oven voor op 180°C. Verhit 2 tl olijfolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig tot hoog vuur. Braad de saucijsjes in twee gedeelten in 5 min. rondom goudbruin. Schep ze samen met de zoeteaardappelparten in de ovenschaal.

Draai het vuur iets lager. Verhit de rest van de olijfolie in de koekenpan. Roerbak hierin de prei en venkel 5 min. Schep in de ovenschaal. Smelt 20 g boter in de pan. Strooi de bloem erover en roer 2 min. door tot het mengsel borrelt. Klop met een garde geleidelijk de cider en bouillon erdoor. Breng al roerend op matig vuur aan de kook. Neem van het vuur.

Voeg de appels toe aan de ovenschaal. Schenk het bouillonmengsel erover. Dek af met aluminiumfolie en bak ± 35 min. tot de zoete aardappels gaar zijn.

Smelt intussen de rest van de boter in  een koekenpan op matig vuur. Bak de salieblaadjes in ± 1 min. knapperig. Schep ze met een schuimspaan op een met keukenpapier bekleed bord. Schep de stukjes brood ± 1 min. om in het achtergebleven bakvet.

Neem de ovenschaal uit de oven en strooi er de stukjes brood over. Bak nog 15 min. in de oven tot je knapperige croutons krijgt. Strooi de salie erover.

Bereiden ± 40 min. / oven ± 50 min.

Je kunt deze saucijzen ook goed van tevoren maken. Dat doe je zo:

1 maand van tevoren
Maak de ovenschotel helemaal  klaar, tot aan de croutons. Laat  afkoelen tot kamertemperatuur.  Omwikkel met een dubbele laag  plasticfolie. Zet in de diepvries.

1 dag van tevoren
Zet in de koelkast om te ontdooien.

op de avond zelf
Verwarm de oven voor op 180°C.  Neem de ovenschotel uit de koelkast, verwijder de plasticfolie en laat hem enigszins op kamertemperatuur komen terwijl de oven warm wordt. Dek losjes af met aluminiumfolie  en verwarm ze 30 min. in de oven, verwijder de folie en voeg de stukken brood toe. Bak nog eens 15 min.

RECEPTEN TRACY RUTHERFORD FOTOGRAFIE AL RICHARDSON STYLING KRISTEN WILSON BEREIDING LUCY BUSUTTIL BEWERKING BAS ROBBEN

saucijzen-delicious