nr.1 foodmagazine

tripel ribs op zijn vlaams met kruidnagel

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Omdat we spareribs nu wel zo’n beetje kennen, gaan we op avontuur. Probeer deze Vlaamse tripel ribs met kruidnagel.

vlaamse tripel ribs  met kruidnagel
hoofdgerecht | 4 personen
Begin 1 dag van tevoren met marineren.

1½ kg shortribs*
½ el gemalen kruidnagel
3 blaadjes laurier
2 uien, in parten
330 ml tripel bier (bijv. Affligem tripel)
10 el (citroen)mayonaise
5 el peterselie, fijngesneden
750 g dikke frieten (ontdooid, of vers  gesneden van bintjes of agria)
ook nodig: frituurpan of wok met  plantaardige olie, keukenrol, staafmixer

Begin 1 dag van tevoren. Bestrooi de short- ribs rondom met zout en peper. Strooi de kruidnagel erover en wrijf in het vlees. Doe het vlees in een niet te grote ovenschaal, leg de laurier en uien eromheen. Schenk het bier over het vlees. Dek het vlees af en laat het in de koelkast minstens 12 uur marineren.

Haal het vlees 1-2 uur voor bereiding uit de koelkast. Draai het vlees om in het bier en laat op kamertemperatuur komen.

Verwarm de oven voor op 120°C. Dek de schaal met vlees af met aluminiumfolie. Plaats de schaal in het midden van de oven en rooster het vlees in ± 6 uur gaar. Verhit de frituurpan een half uur voor het vlees klaar is op 180°C. Pureer de peterselie en de mayonaise met de staafmixer kort. Bak de frieten (evt. even voorbakken) in niet te grote porties in ± 5 min. goudbruin, schud goed uit en bestrooi met zout. Snijd de spareribs in stukken, schep de friet met peterseliemayonaise ernaast. * Shortribs ofwel korte ribben zijn de koe- variant van spareribs, ook de naam runderspareribs is gangbaar. Het zijn ribben met stevig, mooi dooraderd vlees, ideaal om te stoven. Bestel bij de slager of online.

Bereiden ± 15 min. / marineren minstens  12 uur / rusten 1-2 uur / oven ± 6 uur.

RECEPTEN EN BEREIDING  YOLANDA VAN DER JAGT  FOTOGRAFIE ERIK VAN LOKVEN  STYLING CYN FERDINANDUS  PRODUCTIE MERIJN TOL

tripel-ribs-delicious