sambal goreng peultjes met tahu

Geen zin in vega? Vervang de tofu dan bijv. door gekookte garnalen. Warm de garnalen de laatste 1-2 min. met de peultjes mee. De zoetzure ananas wordt extra lekker als je het de avond van tevoren maakt. Het sap mengt dan nog beter met de zoetzure siroop. Bewaar de ananas in de koelkast.

sambal goreng peultjes met tahu

hoofdgerecht | 4 personen v

200 ml witte wijnazijn
4 volle el witte basterdsuiker
½ ananas
1 kleine rode ui, in reepjes of halve ringen
1½ tl laos
8 kruidnagels
1 tl zwarte peperkorrels
400 g tahu
3 el kecap asin
½ ui, grof gesneden
1 teen knoflook, geplet
1 tl sambal oelek + extra
1 tl laos
1 tl gula jawa of donkere basterdsuiker
4 el zonnebloemolie
300 g peultjes
25 g santen, in stukjes
250 g mihoen
3 el gezouten pinda’s, grof gehakt

Begin met het zoetzuur van ananas (dit kan een avond van tevoren). Breng de wijnazijn met de suiker aan de kook en laat de suiker oplossen. Proef of de azijn niet te zuur is, voeg dan evt. nog wat suiker toe en laat oplossen. Halveer de ananas over de lengte, snijd de harde kern en de schil met de ogen weg. Snijd de kwarten in plakjes en verdeel ze met de ui, laos, kruidnagels en peper over 2-3 schone potten (± 400 ml inhoud). Schenk er de warme azijn over en laat afkoelen. Zet de ananas liefst nog enkele uren in de koelkast of op een koele plek om te marineren.

Laat de tahu uitlekken en snijd in plakken van 1-1½ cm dikte. Dep de tahu droog met keukenpapier.Marineer de tofu in de kecap.

Pureer voor de pasta de ui met de knoflook, sambal, laos en gula jawa in de keukenmachine tot een gladde pasta. Of wrijf het in een vijzel fijn. Verhit in een hapjespan 2 el olie en bak hierin depasta 1-2 min. Schep de peultjes erdoor en bak 1 min. mee. Voeg de santen en een scheutje water toe en smoor de peultjes in 5 min. tot knapperig gaar. Voeg evt. extra sambal naar smaak toe.

Bereid de mihoen volgens de beschrijving op het pak en houd warm.

Verhit in een koekenpan de laatste 2 el olie. Bak de tofuplakken in 3 min. per kant bruin. Verdeel de mihoen met de tahu en de sambal goreng peultjes over 4 borden. Bestrooi met de pinda’s. Extra lekker met cassave krupuk.

Bereiden ± 35 min. / afkoelen zoetzure ± 1 uur

 RECEPTEN, STYLING, BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI

 

sambal-goreng-delicious