tarte tatin met knoflook

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Knoflook (allium sativum) is een plant uit de lookfamilie waartoe ook ui en bieslook behoren. In de oudheid diende het als medicijn. Het bevordert de spijsvertering en gaat verkoudheid tegen. Het is een sterke smaakmaker, maar in de oven gekonfijte knoflook is veel minder scherp dan verse rauwe knoflook; de smaak wordt zelfs wat zoetig, heerlijk in deze tarte tatin!

tarte tatin met knoflook en zoete ui

hoofdgerecht | 4 personen v

2 el olijfolie
4 zoete uien, in dunne ringen
8 teentjes knoflook, fijngehakt
1 el verse tijmblaadjes + extra voor de garnering
5 el balsamicoazijn
boter voor het invetten
8 plakjes bladerdeeg, ontdooi

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Verhit de olie en bak de uien in ± 7 min. op halfhoog vuur goudbruin. Voeg de knoflook, tijm en balsamico toe en bak zachtjes ± 8 min. Breng op smaak met versgemalen zout en peper.

Vet een bakvorm van ± 25 cm Ø in met wat boter en verdeel het uienknoflookmengsel over de bodem. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol het deeg uit tot een cirkel van ± 35 cm Ø. Leg de bladerdeegcirkel op de uien en stop het overhangende deeg goed in de vorm. Bak 25-30 min. in de oven tot het deeg goudbruin is. Keer de tarte tatin op een schaal en garneer met wat tijm. Lekker met een gemengde rucolasalade.

Bereiden ± 30 min. / oven ± 30 min.

RECEPTEN EN BEREIDING JAQUELINE PIETROWSKI FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JAN-WILLEM VAN RIEL

tarte-tatin-delicious