nr.1 foodmagazine

Dit is het verschil tussen direct en indirect barbecueën

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

De bbq is onze held tijdens de hittegolf. En we bbq-en 5.0. Met houtskoool van wijranken, briketten van echt hold en olijfpitten die we in onze favoriete bbq doen. Maar dé bbq-term waar menig blackbasterd-bakker en greenegg-griller het over heeft leggen we je eerst uit: het verschil tussen direct en indirect barbecueën.

Download hier ons gratis bbq-dossier!

Direct grillen

De meest gangbare manier van bbq’en. Boven hete kolen op een rooster grillen we vis, vlees, kip of groente. Perfect voor vlees dat snel gaar is, zoals hamburger, kebab, platgeslagen kipfilet en de meeste groente. En dus niet als je groot vlees of een hele kip wilt garen.

bier kip uit de oven | delicious

beer can chicken van de bbq of uit de oven

Bier is een ingrediënt waar steeds vaker mee gekookt wordt en wij snappen wel waarom. Het geeft namelijk een smaakvolle twist aan je gerecht. Deze beer can chicken kan op de bbq of in de oven klaargemaakt worden.

>> naar recept

Indirect grillen

Bij indirect grillen maak je het vuur als altijd, maar daarna schuif je de kolen naar één kant; wat je barbecuet leg je dus niet boven het vuur maar ernaast. Deksel erop en luchttoevoer open: zo circuleert hete lucht en gaart groot vlees, hele kip of hele groente bij 95-175º C. Indirect grillen duurt lang -zelfs meer dan 12 uur op heel lage temperatuur – maar levert sappig en mals vlees! Fantastisch voor ribben, schouders en brisket. Een andere manier van indirect grillen is het vlees of kip op het middendeel van het rooster te grillen met de kolen in 2 delen aan weerszijden.

Direct en indirect grillen hoef je niet zo zwart-wit te zien. Je kunt de methodes combineren om het voor jezelf ook relaxter te maken. Groente gaar je snel op de grilzone boven het vuur (direct) en kippendijen langer op de zone naast het vuur (indirect). De indirecte zone is ook handig voor zoet fruit of vlees in zoete marinade of rub. Je kunt eerst garen op de indirect zone en het dan verplaatsen naar de directe zone voor een knapperig korstje of strepen.

Heerlijk bij de bbq: zelfgemaakte bbq-saus

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Tekst: Merijn Tol

merijn ontdekt uien - delicious
Kom je naar de delicious. academy?

Tijdens de masterclasses in onze online academy leer je koken van de besten. Culinaire experts geven hun tips & tricks tijdens exclusieve online sessies onder leiding van de delicious. redactie.

Benieuwd naar het programma? Klik snel door, kies jouw favoriete masterclass & reserveer direct!

bbq kip - delicious