nr.1 foodmagazine

Het verschil tussen direct en indirect barbecueën

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

De bbq is onze held in ons extra dikke augustusnummer. En we bbq-en 5.0. Met houtskoool van wijranken, briketten van echt hold en olijfpitten die we in onze favoriete bbq doen. Maar dé bbq-term waar menig blackbasterd-bakker en greenegg-griller het over heeft leggen we je eerst uit: het verschil tussen direct en indirect barbecueën.

Direct grillen

De meest gangbare manier van bbq’en. Boven hete kolen op een rooster grillen we vis, vlees, kip of groente. Perfect voor vlees dat snel gaar is, zoals hamburger, kebab, platgeslagen kipfilet en de meeste groente. En dus niet als je groot vlees of een hele kip wilt garen.

Indirect grillen

Bij indirect grillen maak je het vuur als altijd, maar daarna schuif je de kolen naar één kant; wat je barbecuet leg je dus niet boven het vuur maar ernaast. Deksel erop en luchttoevoer open: zo circuleert hete lucht en gaart groot vlees, hele kip of hele groente bij 95-175º C. Indirect grillen duurt lang -zelfs meer dan 12 uur op heel lage temperatuur – maar levert sappig en mals vlees! Fantastisch voor ribben, schouders en brisket. Een andere manier van indirect grillen is het vlees of kip op het middendeel van het rooster te grillen met de kolen in 2 delen aan weerszijden.

Direct en indirect grillen hoef je niet zo zwart-wit te zien. Je kunt de methodes combineren om het voor jezelf ook relaxter te maken. Groente gaar je snel op de grilzone boven het vuur (direct) en kippendijen langer op de zone naast het vuur (indirect). De indirecte zone is ook handig voor zoet fruit of vlees in zoete marinade of rub. Je kunt eerst garen op de indirect zone en het dan verplaatsen naar de directe zone voor een knapperig korstje of strepen.

TEKST MERIJN TOL

 

 

Cover_DLC202007_website
Op vakantie in eigen keuken!

Deze zomer gaan veel van ons niet op reis, maar vieren we een staycation: vakantie thuis of in eigen land. En dan wil je natuurlijk wel koken & eten als op vakantie. Daarom staat dit juli-nummer van foodmagazine delicious. vol met 56 homemade vakantie-recepten.

Heb je ‘m in huis? Deel het met ons op Instagram en gebruik #deliciousmoment.

indirect grillen