nr.1 foodmagazine

gebakken rijst met garnalen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Valli: ‘Zoetwatergarnalen zijn een specialiteit van het gebied van het Westelijke Meer: ik smulde ervan in Dragon Well Manor. Geïnspireerd hierop bedacht ik dit roerbakgerecht met gebakken rijst.’

gebakken rijst met garnalen en shiitake

hoofdgerecht | 4-5 personen

200 g langkorrelige rijst
2 el arachideolie
12 rauwe garnalen, gepeld (behalve de staarten), darmkanalen verwijderd
1 ui, in partjes
2 tenen knoflook, in plakjes
2 tl geraspte gemberwortel
150 g shiitake, in dikke plakjes
150 g sugarsnaps, schoongemaakt
4 el lichte sojasaus
2 el oestersaus
1 rode peper, zaadjes verwijderd, fijngesneden
4 bosuitjes, fijngesneden

Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de rijst af, spoel de rijst in een zeef met koud water, laat uitlekken en spreid uit op een bakplaat. Zet onafgedekt 2-3 uur in de koelkast.

Verhit 1 el olie in een wok op hoog vuur. Roerbak de garnalen tot ze net gaar zijn. Schep ze op een bord.

Verhit 1 el olie in de wok en roerbak de ui, knoflook, gember en paddenstoelen 2-3 min. tot de paddenstoelen gaar zijn. Voeg de sugarsnaps toe en roerbak ze 1 min. mee. Voeg de garnalen en de gekookte rijst toe en verwarm ze 1-2 min. Roer de sojasaus en oestersaus erdoor.

Verdeel over kommen en garneer met peper en bosuitjes.

Bereiden ± 35 min. / wachten ± 2-3 uur

RECEPTEN VALLI LITTLE FOTOGRAFIE BRETT STEVENS STLING LEESA O’REILLY

gebakken-rijst-delicious