salmorejo met serranoham

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Janneke: ‘Fan van gazpacho? Probeer deze versie! Ik ben ondertussen verslaafd aan deze fluwelige, frisse tomatensoep. Begin op tijd zodat alle smaken goed kunnen intrekken.’

salmorejo met serranoham

hoofdgerecht | 4 personen

1,2 kilo rijpe trostomaten
2 dikke sneden stevig brood
2 tenen kno ook, gepeld
2-3 el rodewijnazijn
6 el extra vergine olijfolie + extra 2 eieren
75 g serranoham
2 el jngesneden peterselie

Breng een pan water aan de kook. Kruis intussen de tomaten bij de steelaanzet in en scheur het broodkruim in stukken en week het in een schaaltje koud water. Dompel de tomaten, een voor een, geprikt aan een vork, 15-20 tellen in het kokende water. Laat afkoelen in koud water en trek de vellen er af. Snijd de tomaten in kwarten en verwijder de zaadlijsten.

Pureer de tomaten met de kno ook en het brood in de keukenmachine of met de staafmixer. Breng de soep op smaak met de azijn, olijfolie en zout en peper. Zet de soep zeker 2 uur in de koelkast, liever nog een hele dag of nacht.

Kook de eieren in 8 minuten net hard. Laat de eieren schrikken onder koud stromend water. Pel ze en hak grof. Verhit de olie in een koekenpan. Scheur de ham boven de pan in repen en bak in 2-3 min. krokant.

Verdun de soep eventueel met wat extra olijfolie en/of water en proef of er nog extra zout of peper bij moet. Schenk de salmorejo in 4 glazen of kommen en garneer met de eieren, de ham, de peterselie en een extra straaltje olijfolie.

Bereiden ± 20 min. / wachten ± 2 uur (of een hele dag of nacht).

FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI RECEPT, STYLING, BEREIDING JANNEKE PHILIPPI

salmorejo-delicious