de állerlekkerste kip + bbq-saus van Pendergast

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

kip van de bbq

hoofdgerecht | 6-8 personen

6 maïskippoten (à 300 g per poot) of poussins/piepkuikens (à 450 g)*
appelhoutsnippers, om te roken
ook nodig: kwastje

droge rub (voor ± 300 g)
120 g zoet paprikapoeder
60 g fijne kristalsuiker
30 g fijn zeezout
30 g gemalen zwarte peper
2 el selderijzout (supermarkt, of maak het zelf door selderijzaad fijn te stampen met grof zout)
1½ el knoflookpoeder
2 el pul biber (Turkse pepervlokken, bij Turkse winkels)
½ el gemalen komijn
1 tl oregano

bbq-saus (voor ± 800 ml)
600 ml passata (gezeefde tomatensaus)
1 el dijonmosterd
120 ml appelciderazijn
70 g donkerbruine basterdsuiker
20 g selderijzout
1 el knoflookpoeder 1 el komijn
2 tl cayennepeper
2 tl zwarte peper

Breng in een steelpan alle ingredienten voor de bbq-saus behalve de passata aan de kook. Voeg de passata toe en laat in ± 30 min. op heel laag vuur tot saus inkoken.

Wrijf de kippenpoten of poussins liefst 24 uur (of iets korter) van tevoren in met driekwart van de rub (bewaar de rest voor de gerookte seitan, zie recept in delicious.augustus) en wrijf de rub ook goed onder het vel (dit werkt als een soort pekel).

Maak je bbq ½ uur van tevoren aan en bouw hem op voor indirect grillen: Leg de kolen aan één kant (zie pag. 10). Voeg de houtsnippers toe.

Leg de kip op het rooster aan de kant waar geen kolen onder liggen en sluit het deksel van de bbq. Zorg dat je bbq constant 120°C is gedurende 90 min. Gebruik een digitale thermometer of bbq-thermometer om te controleren of de kippenpoten een kerntemperatuur bereiken van 75°C. Haal ze van de bbq en bestrijk ze dan heel licht met een kwastje met de bbq-saus (bewaar de rest voor de seitan en later gebruik). Gril de poten nu aan de directe kant van de gril (dus boven de kooltjes) in 3-4 min. tot knapperig. Pook eventueel het vuur nog even op.

* Gebruik je poussins, zorg dan dat je bbq op 135°C is en gaar de kip in 2 uur tot een kerntemperatuur van 75°C is bereikt.

Bereiden ± 20 min. / marineren 8-24 uur / bbq aanmaken ± 30 min. / grillen ± 90 min.

PRODUCTIE MERIJN TOL RECEPTEN BRANDON WOODRUFF / PENDERGAST FOTOGRAFIE ALAN JENSEN STYLING CYN FERDINANDUS

kip-bbq-delicious

Meer artikelen

aardappel- bonensalade met geitenyoghurt

  aardappel-bonensalade met geitenyoghurt Aantal 4 | hoofdgerecht | | familietijd | hollands | Janneke Philippi kookt zoveel mogelijk met seizoensgroenten van het land. Deze