nr.1 foodmagazine

Dit zijn de 5 geheimen van de perfecte ragù

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Over ragù kun je met menig Italiaan bonje krijgen, zó erg zijn de meningen erover verdeeld. Maar over een aantal zaken is iedereen het eens. We geven je tips van échte Italianen, en geloof ons: die kunnen het weten.

Ook hebben we tips voor de perfecte lasagne!

Vet is een vriend

Kies vlees dat niet te mager is, maar juist een beetje dooraderd, het geeft ragù een rijkere, zoetere smaak. Pancetta is, naast rundvlees, toegestaan als smaakmaker. ‘Ik gebruik altijd varkensvlees in plaats van pancetta, naast voornamelijk rundvlees. Ik vind het een betere smaak geven,’ zegt celebrity-chef Antonio Carluccio.

Ragù moet heel langzaam garen

Bereid ragù in een pan die goed warmte vasthoudt –  van aardewerk of gietijzer – en laat hem, onafgedekt, minsten anderhalf uur pruttelen op het allerlaagste vuur. ‘Gaar ragù lange, lange tijd op het allerlaagste vuur. Het minimum is 3½ uur, 5 uur is beter,’ schrijft kokboekauteur Marcella Hazan.

Bak het vlees, maar niet bruin

Voor ragù wordt het vlees (gehakt) eerst gaar gebakken, maar niet gebruind. Vaak wordt het deels in melk gegaard, voor een romige, zoete smaak. ‘Bak het vlees net lang genoeg dat het z’n rauwe kleur kwijt is. Het mag niet bruin worden, anders verliest het z’n finesse,’ aldus Marcella Hazan.

Geen ragù zonder wijn

In 1982 werd door de accademia Italiana della Cucina het originele recept voor ragù vastgelegd. In het recept wordt alleen witte wijn gebruikt, geen rode. ‘Ik geef de voorkeur aan witte wijn boven rode. Je hebt geen extra kleur nodig – de tomatenpuree geeft die al. En het is belangrijk de alcohol te laten verdampen, anders blijft er een metalige smaak achter,’ vertelt Antonio Carluccio.

Geduld en liefde zijn de belangrijkste ingrediënten bij het bereiden van deze saus. Dan wordt het vlees boterzacht. Bekijk in de video hieronder hoe je deze heerlijke saus klaarmaakt:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Less is more

Kies pasta met een stevige vorm die stevige saus aankan: tagliatelle of rigatoni. Heel belangrijk: ragù niet zomaar op je pasta, maar voeg de saus toe als een professional. Pasta moet gedresseerd worden, zoals je bij een salade zou doen. Met een lichte coating van saus op elke hap,’ deelt celebrity chef Mario Batali.

Tekst: Suzanne The. Fotografie: Brett Stevens, Anson Smart. Bewerking: Merijn Tol

merijn ontdekt uien - delicious
Kom je naar de delicious. academy?

Tijdens de masterclasses in onze online academy leer je koken van de besten. Culinaire experts geven hun tips & tricks tijdens exclusieve online sessies onder leiding van de delicious. redactie.

Benieuwd naar het programma? Klik snel door, kies jouw favoriete masterclass & reserveer direct!

ragu