torta di riso – rijsttaart met pijnboompittenpraline

Deze torta di riso – rijsttaart met pijnboompitten –  gaat zeker schoon op! De pralineschotsen zorgen voor wat crunch en van mascarponeroom krijg je nooit genoeg..

torta di riso
rijsttaart met pijnboompittenpraline

dessert | 8 personen

750 ml melk
150 g kortkorrelige Italiaanse rijst (bij voorkeur carnaroli of vialone nano*)
4 eieren
175 g honing
3 el pistachenoten, gehakt + extra als garnering
3 el gehakte hazelnoten
30 g pijnboompitten
40 g gele rozijnen
40 g citroen- en oranjesnippers*, in blokjes
15 g sukadesnippers* + extra als garnering
1 tl vanille-essence
rasp van 1 (bio)citroen
40 g zachte boter

pijnboompittenpraline
50 g pijnboompitten
110 g fijne kristalsuiker
ook nodig: ronde bakvorm 22 cm ∅

mascarponeroom
2 eiwitten
75 g fijne kristalsuiker
250 g mascarpone, op kamertemperatuur
1 tl vanille-extract

Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid de pijnboompitten voor de praline erop uit. Verwarm de suiker met 4 el water in een pan op laag vuur en laat de suiker oplossen. Draai het vuur hoger en kook de suikersiroop op matig vuur 5-7 min. tot hij goudgeel karamelliseert. Schenk de siroop uit over de pijnboompitten, laat volledig afkoelen en breek in schotsen.

Verwarm de melk in een pan op matig vuur bijna tot het kookpunt. Roer de rijst erdoor en draai het vuur laag. Laat de rijst afgedekt ± 35 min. koken onder af en toe roeren tot hij zacht en romig is. Neem van het vuur en laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 170ºC. Vet een ronde bakvorm van 22 cm ∅ in en bekleed hem met bakpapier. Klop in een kom de eieren met de honing door elkaar en voeg de afgekoelde rijst toe. Voeg de noten, pijnboompitten, rozijnen en alle citrussnippers toe. Voeg de vanille, citroenrasp en boter toe en roer goed. Schenk het beslag in de bakvorm en bak de taart 45-50 min. tot hij stevig is. Laat volledig afkoelen in de bakvorm.

Klop intussen voor de mascarponeroom in een schone kom de eiwitten tot zachte pieken. Voeg geleidelijk de suiker toe terwijl je de eiwitten tot stijve pieken klopt. Spatel de mascarpone en vanille er voorzichtig door. Stort de taart op een schaal,, bestrijk hem met de mascarponeroom en bestrooi met de praline, de extra pistaches en sukade.

*Te koop bij XL supermarkten, Italiaanse winkels en online. Sukadesnippers en gekonfijte citroen- en sinaasappelschil in suiker koop je bij notenspeciaalzaken of online.

Bereiding ± 1 uur 15 min. / oven ± 45 min. / afkoelen ± 2 uur.

RECEPT STEFANO MANFREDI FOTOGRAFIE BRETT STEVENS, ANSON SMART STYLING KIRSTEN JENKINS TEKST DAVID MATTHEWS

rijsttaart-delicious