nr.1 foodmagazine

pindasoep met banaan-kokosballetjes

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Mister Kitchen herontdekt in ons aprilnummer de haan. Want het gemiddelde mannelijke kuiken wordt vaak niet ouder dan één dag en dat is zonde. Zo’n haantje smaakt fantastisch van de barbecue of van het spit en ook in soep. Deze pindasoep maak je met homemade hanenbouillon + vlees, pindakaas en verrijk je met banaan-kokosballetjes.

pindasoep met banaan-kokosballetjes

hoofdgerecht | 4 personen

bouillon
1 kg kippennekken*
1 haantje
2 uien, grof gesneden
1⁄2 wortel, grof gesneden
2 preien, grof gesneden
4 stengels bleekselderij, grof gesneden

soep
2 el arachide- of zonnebloemolie
1 ui, fijngesneden
35 g verse gember, fijn geraspt
30 g verse laoswortel* (galangal), geraspt 1 verse rode chilipeper, zonder zaadlijsten, fijngesneden
3 stengels citroengras, gekneusd en in drieën
4 tenen knoflook, fijngesneden
1 blikje tomatenpuree (40 g)
6 el ketjap manis
3 el ketjap asin
1 el sambal oelek
5 el pindakaas

kokosballetjes
1 grote of 2 kleine bakbananen*
25 g geraspte kokos (gedroogde)
zonnebloemolie, om in te frituren
ook nodig: stoommandje, -pan of -oven

garnering
125 g taugé
4 el pinda’s, grof gehakt
2 lente-uien, in ringetjes
4 el koriander, grof gehakt

Zet voor de bouillon de kippennekken onder met koud water. Breng tegen de kook aan en verwijder het schuim met een schuimspaan. Voeg het haantje en alle andere ingrediënten voor de bouillon toe, breng tegen de kook aan en laat 3 uur zachtjes koken. Giet de massa door een zeef en vang de bouillon op in een pan of ruime kom. Laat de haan iets afkoelen en pluk dan het vlees van de botten.

Verwarm voor de soep de olie in een ruime pan met dikke bodem en bak hierin de ui, gember, laos, chilipeper, het citroengras en de knoflook 5 min. zachtjes. Voeg dan de tomatenpuree, beide ketjaps en sambal toe en laat het 5 min. zachtjes bakken onder voortdurend roeren. Voeg dan de bouillon toe en laat een halfuur zachtjes koken. Voeg dan de pindakaas toe en roer hem er goed door met een garde. Dit kan ook met de staafmixer maar dan gaat de soep behoorlijk schuimen.

Stoom voor de balletjes de bakbanaan 30 min. in de schil in een stoompan of in een stoomoven. Pel de banaan en rol met koude natte handen balletjes van het vruchtvlees. Rol ze door de kokosrasp. Leg ze tot gebruik in de koelkast, evt. afgedekt.

Verwarm voor het frituren de olie voor tot 175°C of tot een blokje brood er in 1 min. goudbruin in kleurt. Frituur de banaan- balletjes in delen in de olie goudbruin en laat op keukenpapier even uitlekken.

Voeg het haantjesvlees toe aan de soep, verwarm kort mee en serveer in kommen. Garneer de soep met de taugé, pinda’s, bosui en koriander. Serveer er evt. droog gekookte witte rijst bij.

* Kippennekken bevatten weinig vlees, maar zijn uitstekend om bouillon van te trekken. Vraag wel van tevoren bij je slager of poelier of ze voorradig zijn. Laoswortel en bakbananen koop je bij sommige supermarkten of de toko. Bereiden ± 25 min. / bouillon trekken

± 3½ uur / stomen ± 30 min.

PRODUCTIE MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING CYN FERDINANDUS 

proef de wereld

Meer wereldse gerechten maken? Bestel dan nu hier delicious. proef de wereld. Een kookboek vol recepten uit alle windstreken!

Cover_DLC202007_website
Op vakantie in eigen keuken!

Deze zomer gaan veel van ons niet op reis, maar vieren we een staycation: vakantie thuis of in eigen land. En dan wil je natuurlijk wel koken & eten als op vakantie. Daarom staat dit juli-nummer van foodmagazine delicious. vol met 56 homemade vakantie-recepten.

Heb je ‘m in huis? Deel het met ons op Instagram en gebruik #deliciousmoment.

pindasoep-delicious