kip in zoutkorst

Bak eens kip in zoutkorst! Daardoor blijven alle smaken in de kip zitten en krijgen de groenten een nog intensere, zoetere smaak. En de dag erna kun je het karkas nog heel goed gebruiken voor het trekken van een bouillon.

kip in zoutkorst

hoofdgerecht | 4 personen

1½ kg grof zeezout
½ kg bloem
8 eiwitten
1 biologische kip (á 1½ kilo)
8 takjes tijm
1 knolselderij
3 pastinaken
100 ml olijfolie
100 g pancetta of ontbijtspek, in dunne plakken
12 teentjes knoflook in de schil

Meng het zeezout, de bloem en de eiwitten in een kom tot een dik ‘deeg’ en zet weg.

Spoel de kip af onder stromend water en dep hem daarna droog met keukenpapier. Breng de buikholte op smaak met peper en zout en stop er 4 takjes tijm in.

Maak de knolselderij schoon en snijd in grove maar niet te grote stukken. Schil de pastinaken en snijd ook in grove stukken. Meng de groente met de olijfolie. Leg de kip in een braadslee en rangschik de groenten dicht tegen de kip aan. Verdeel de pancetta, de knoflook en de rest van de tijm over de groenten. Bedek het geheel (ook de groenten) zorgvuldig met het zout-bloemmengsel als een dikke korst. Het is belangrijk dat het geheel hermetisch is afgesloten, zodat er geen stoom kan ontsnappen. Verwarm de oven voor op 180ºC. Zet de braadslee in de oven en braad de kip 1 uur en 45 min. Haal uit de oven en laat de kip 15 min. tot rust komen. Sla de zoutkorst kapot en verwijder voorzichtig: zorg dat het meeste zout weg is.

Lekker met slaharten met Franse mosterd-vinaigrette en zelfgemaakte mayonaise.

Bereiden ± 25 min. / oven ± 1 uur en 45 min. / rusten 15 min.

FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE BEREIDING EKE MARIËN STYLING JAN WILLEM VAN RIEL RECEPT KOEN VAN BRUNSCHOT

DIT RECEPT KOMT UIT DELICIOUS MAART 2014