gratin met spek, uien en balsamico-jus

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Deze uien-spekgratin met karwijzaad maak je af met een balsamicojus. Heerlijk als zoete tegenhanger van het zoute spek. Comfortfood noemen we dat.

Nog meer comfortfood? Maak deze cannellinirisotto met rucola en saucijs!

uien-spekgratin met balsamico-jus

hoofdgerecht (4 personen)

1,5 kg licht kruimige aardappelen, geschild, in stukken
250 g gerookt spek, aan een stuk
25 g boter
1,2 kg uien
1 tl karwijzaad
4 takjes tijm
2-3 el olijfolie
250 ml runderbouillon
3 el tomatenketchup
1½ tl balsamicoazijn

Stap 1
Kook de aardappelen in water met zout in 20
-25 min. gaar. Snijd het spek in plakjes van 2 mm. Smelt in een ruime braadpan de boter en bak het spek hierin aan beide kanten bruin.

Stap 2
Verwarm de oven voor op 180
ºC. Snijd de uien in dikke plakken van 1½ -2 cm dikte. Schep het karwijzaad, de uien en de takjes tijm door het spek en smoor afgedekt in 15 min. gaar.

Stap 3
Giet de aardappelen af en roer met een vork door om ze grof te prakken. Verwijder de takjes tijm uit de uien. Schep de uien met het spek in een ingevette
passende ovenschaal. Verdeel er de aardappelen over. Besprenkel de aardappelen met de olijfolie. Bak in de oven in ± 40 min. goudbruin en krokant.

Stap 4
Schenk intussen de bouillon in de braadpan. Roer de aanbaksels los. Voeg de ketchup toe en laat de jus tot de gewenste dikte inkoken. Breng op smaak met de balsamicoazijn en peper.
Serveer de uien-spekgratin met de balsamicojus. Extra lekker met zelfgemaakte appelmoes.

Bereiden ± 30 min. / oven ± 40 min.

RECEPT EN STYLING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI

Meer artikelen

aardappel- bonensalade met geitenyoghurt

  aardappel-bonensalade met geitenyoghurt Aantal 4 | hoofdgerecht | | familietijd | hollands | Janneke Philippi kookt zoveel mogelijk met seizoensgroenten van het land. Deze