terrine van pompoen en pecannoten met basilicumsaus

Zoek je zo’n superlekker hoofdgerecht waarin je vlees of vis totaal niet mist, maar juist verrast wordt door delicate, andere smaken? Maak dan deze terrine vol feestsmaken van pompoen, room, ricotta, pecannoten en basilicum. Snijd hem met een loeischerp mes in plakken. Zo blijf je alle oranje, groene, gele laagjes mooi zien op je bord.

terrine van pompoen en pecannoten met basilicumsaus

hoofd- of voorgerecht | 6-10 personen

350 g flespompoen (butternut)
3 el zonnebloemolie
200 g verse spinazie
300 g ricotta
100 g slagroom
2 teentjes knoflook, fijngesneden
5 eieren
8-10 groene lasagnevellen
150 g gezouten pecannoten, fijngehakt
1 el zonnebloemolie

basilicumsaus
1 el wittewijnazijn
200 g geklaarde boter of ghee
4 eierdooiers
sap van een ½ citroen
flinke bos basilicum, ± 60 g basilicumblaadjes
ook nodig: cakevorm van 26 cm (1½ l inh), ingevet, met bakpapier bekleed

Voorbereiden (kan de ochtend van tevoren, begin ± 2 uur van tevoren)

Verwarm de oven voor op 200ºC.  Schil de pompoen en snijd hem verticaal doormidden, haal de pitten eruit en snijd de helften in plakken van ½ cm. Schep de pompoen in een schaal om met de olie en wat zout en peper en leg op een ingevette bakplaat. Bak de pompoen in 10-12 min. in de oven gaar en goudbruin, keer halverwege.

Kook de spinazie tot net geslonken, laat uitlekken in een zeef en druk zoveel mogelijk vocht eruit.

Meng de ricotta met de slagroom, knoflook, eieren en ½ tl zout met een garde goed door elkaar.

Verdeel een dun laagje ricottamengsel over de bodem van de cakevorm. Leg daarop een laagje pompoen. Leg er dan een laag lasagne op, die je op maat bijsnijdt of breekt. Verdeel daarover een laagje spinacie en bestrooi met wat noten.

Maak zo nog meer laagjes tot alle ingrediënten, behalve ricotta en de noten, op zijn. Sluit af met het ricottamengsel en bestrooi met de rest van de noten. Zet de cakevorm zo afgedekt met aluminiumfolie koel weg.

Verwarm voor de saus de azijn met 4 el water en een paar flinke slagen versgemalen zwarte peper en laat tot 1½ el inkoken en afkoelen. Verwarm de geklaarde boter zachtjes tot hij net vloeibaar is.

Voeg de eierdooiers toe aan de ingekookte azijn en klop goed met een garde.

Zet de pan terug op het allerlaagste vuur en blijf 8 à 10 min. kloppen, de saus moet dik en romig worden, maar mag niet koken. Gebruik evt. een warmhoudplaatje.

Neem van het vuur en schenk voorzichtig beetje bij beetje onder voortdurend roeren de geklaarde boter erbij. Breng op smaak met zout en wat citroensap en laat afkoelen.

Bereiden (begin ruim 1 uur van tevoren)

Verwarm de oven voor op 160ºC. Zet de cakevorm in een ruime ovenschaal en schenk zoveel kokend water in de ovenschaal, dat het tot de helft van de cakevorm komt. Zet in de oven en bak de terrine in 50 min. gaar.

Snijd ondertussen de basilicumblaadjes grof en pureer samen met de afgekoelde saus in saus in de keukenmachine tot een mooie groene saus.

Neem de terrine uit het waterbad, laat afgedekt nog 5 min. staan en keer hem dan voorzichtig op een mooie schaal. Snijd de terrine in plakken en serveer met de basilicumsaus.

Voorbereiden ± 50 min. / oven ± 12 min. / bereiden ± 10 min. / oven ± 50 min. / rusten ± 10 min.

RECEPT KIRSTEN ECKHART FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS UIT DELICIOUS. KERST 2012

terrine-delicious