pudding van geitenyoghurt en vanille met bospeen, walnoot, venkelscheuten, duindoorn en bloedsinaasappel

Een kerstdessert voor wie een uitdaging zoekt! Pudding van geitenyoghurt en vanille met bospeen, walnoot, venkelscheuten, duindoorn en bloedsinaasappel. De lange ingrediëntenlijst lijkt ingewikkeld, maar geloof ons: dit gerecht is echt goed te doen, als je maar de dag ervoor begint met de voorbereiding.  Als je dit dessert maakt en op instagram zet, maak je kans op een wijnpakket van Okhuysen (t.w.v. € 79,25)! Tag dan deliciousnederland in de foto en gebruik #ddc

pudding van geitenyoghurt en vanille met bospeen, walnoot, venkelscheuten, duindoorn en bloedsinaasappel

nagerecht | 4-6 personen

geitenyoghurtpudding
2 blaadjes gelatine
250 ml slagroom
55 g suiker
1 vanillestokje, gespleten
250 g geitenyoghurt

carrotcake
120 ml zonnebloemolie
125 g suiker
3 eieren (s)
125 g zelfrijzend bakmeel
1/8 nootmuskaat, geraspt
1/8 kaneelstokje, geraspt
200 g paarse oerpeen, geschild en geraspt
60 g walnoten, gehakt
extra nodig: cakeblik

duindoorngranité
paar blaadjes verse verveine (of 1-2 gedroogde blaadjes verveine)
50 g suiker
140 ml wortelsap
135 g duindoorn, bevroren
sap van ½ citroen

afmaken
1 venkel, in zeer dunne plakjes geschaafd, op ijswater + loof
1 bospeen, in zeer dunne plakjes geschaafd, op ijswater + loof
2 bloedsinaasappels, partjes uitgesneden
50 g walnoten

Geitenyoghurtpudding
Week de gelatine in koud water, verhit 140 ml van de room en voeg de suiker en het vanillestokje toe. Zet het vuur uit, laat even trekken en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Laat afkoelen. Meng met een garde de yoghurt tot een homogene massa met de rest van de room en giet er de gelatineroom bij onder goed roeren. Schenk door een zeef in een bak en laat opstijven in de koeling tot gebruik.

Carrotcake
Verwarm de oven voor op 175ºC. Klop met de mixer de olie en suiker schuimig, voeg dan een voor een de eieren toe en dan beetje bij beetje het bakmeel, de nootmuskaat en kaneel en schep daarna de geraspte oerpeen en walnoten erdoor. Schep een paar keer goed om. Bekleed een bakblik met bakpapier en schep het beslag erin. Bak de cake in ± 30 min. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is en laat afkoelen. Je gebruikt niet de hele cake, wat over is, is volgende dag ook lekker.

Duindoorngranité
Verhit 185 ml water tot 70ºC en voeg de verveine en de suiker toe. Laat 30 min. trekken en passeer door een zeef. Mix 10 sec. in de blender het wortelsap met de duindoorn en druk met een pollepel door een zeer fijne zeef (gooi pitjes en schillen weg). Doe vervolgens het verveine-water, het wortel-duidoornsap en het citroensap bij elkaar in een lage brede bak (die in de vriezer past) en zet in de vriezer. Schep ieder halfuur om: het moet schilferijs worden. Bewaar 4-5 uur in de vriezer of tot gebruik.

Maak het gerecht af
Leg per bord 2 el geitenyoghurtpudding op het bord. Breek 3 grove stukjes van de carrotcake en leg tegen de pudding aan. Leg er 3 bloedsinaasappelpartjes tussen en naast de andere garnituren. Verdeel 2 superdunne plakjes venkel en bospeen over het dessert zodat de puntjes omhoog steken. Breek de walnoten grof en verdeel 5 stukjes over het gerecht. Schep 2 flinke eetlepels granité erover en bestrooi met wat wortel- en venkelloof.

Bereiden ± 1 uur en 10 min. / invriezen 4-5 uur.

RECEPT MARIJN VAN BERLO FOTOGRAFIE ERIK VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS PRODUCTIE MERIJN TOL

choux