paddenstoelenrisotto met runderfilet en venkelzaad

Comfort food ten top: deze risotto met plakjes rundvlees en gebakken paddenstoelen. We verrijken ‘m met mascarpone en venkelzaad. Dit specerij is een fantastische smaakmaker. Als je de zaadjes even roostert, komt de heerlijke anijsachtige smaak en geur vrij.

Deze pasta carbonara zit boordevol paddenstoelen en in in no-time klaar!

paddenstoelenrisotto met dry aged runderfilet en venkelzaad

hoofdgerecht | 4 personen

15 g gedroogde gemengde paddenstoelen
6 el olijfolie, om te bakken
1 sjalot, fijngesneden
1 tl venkelzaad
150 g risottorijst
100 ml droge witte wijn
500 ml paddenstoelen- of groentebouillon
150 g verse paddenstoelen, in stukken
1 teen knoflook, fijngehakt
4 dry aged runderfilets à 150 g, op kamertemperatuur
2 el mascarpone
25 g Parmezaanse kaas, geraspt + extra
flinke handvol rucola
extra vierge olijfolie, om te besprenkelen

Doe de gedroogde paddenstoelen in een schaaltje en schenk er zoveel heet water op dat ze net zijn bedekt. Laat ze 10 min. weken. Verhit in een wijde pan met dikke bodem 2 el olijfolie. Fruit de sjalot 1 min. Voeg het venkel zaad toe en bak 1 min. mee. Schep de rijst erdoor en bak tot de korrels glazig zijn.

Schenk de wijn erbij en laat, al roerend de rijst de wijn zachtjes koken opnemen. Voeg dan steeds een soeplepel bouillon toe en laat de rijst de bouillon zachtjes kokend helemaal opnemen voordat je een volgende lepel toevoegt. Kook de rijst in 15 min. beetgaar. Voeg na 10 min. de gedroogde paddenstoelen met het gezeefde weekvocht.

Verhit intussen in een koekenpan 2 el olijfolie. Bak de verse paddenstoelen in 3 min. beetgaar. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 min. Schep de paddenstoelen op een bord. Schenk de rest van de olijfolie in de koekenpan. Bestrooi de runderfilets met zout en peper en bak ze, op niet te hoog vuur, in 2 min. per kant (2½ min. voor vlees dat niet dry aged is) bruin en vanbinnen rosé of naar wens gaar. Neem het vlees uit de pan en laat in aluminiumfolie rusten.

Neem de risotto van het vuur. Meng er de paddenstoelen, de mascarpone en de kaas door. Breng op smaak met peper. Schep vlak voor het serveren de rucola erdoor zodat de blaadjes knapperig blijven.

Schep de risotto op 4 borden. Snijd de runderfilet in plakjes en leg op de risotto. Garneer met wat extra rucolablaadjes. Schaaf er nog wat krullen Parmezaanse kaas over en besprenkel met extra vierge olijfolie.

Bereiden ± 30 min.

RECEPT JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE STYLING JAN WILLEM VAN RIEL BEREIDING EKE MARIËN, SMANTHA KOOYMAN

risotto