Altijd een goed begin van een maaltijd: knapperig brood met romige boter. En dan hebben we het wel over écht goede boter. Eén van de betere boters in het supermarktschap is die van Lurpak. Gemaakt van Deense melk en die ligt gewoon naast de andere boter en margarine. Maar wat is het verschil tussen boter en margarine?
Margarine bestaat, net als boter, ongeveer voor 80% uit vet en 20% uit water en vaste stoffen. Maar waar het bij boter om natuurlijk melkvet gaat, worden voor margarine plantaardige oliën gebruikt zoals zonnebloem- en palmolie. Daarnaast voegt de fabrikant regelmatig smaakstoffen, kleurstoffen en vitaminen toe om het op boter te laten lijken. Margarine is in verschillende vetgehaltes te koop, omdat ze met emulgatoren een deel van het vet kunnen vervangen door vocht of andere stoffen.
Boter is een heel ander verhaal. Het heeft een vollere, rijpere smaak en wordt op compleet andere manier dan margarine gemaakt. Als je room maar lang genoeg klopt, ontstaat er boter. Bijvoorbeeld wanneer je slagroom te lang doorklopt. De kleine klontjes die zich dan in de slagroom vormen zijn boterklontjes en die krijg je met geen mogelijkheid meer uit de room. De room is dan al aan het karnen. Je kunt boter zelf ook op die manier maken, dat kan zelfs in een jampot. Als je maar lang genoeg schudt, vormt zich een boterklont in de pot. Die spoel je goed af onder de kraan (bijvoorbeeld in een kaasdoek) en dan is je zelfgemaakte boter klaar om op te stijven in de koelkast.
– Dit is een advertorial –