taart met vanille en pijnboompitten

In de bakbox van delicious. vind je onder andere vanille-extract van Nielsen-Massey. Dat wordt gemaakt van de vanillepeulen van het eiland Madagaskar. 1 tl van het extract staat gelijk aan 1 vanillepeul, dus met 1 flesje kun je heel veel baksessies vooruit. Wij krijgen vooral trek om deze taart met pijnboompitten te bakken.

Je kunt de bakbox hier nog bestellen!

oma’s pijnboompittentaart

± 10-12 personen | gebak

4 eieren
125 g suiker
75 g bloem, gezeefd
1 tl vanille-extract
500 ml melk
100 g pijnboompitten

deeg
150 g boter, op kamertemperatuur
150 g witte basterdsuiker
2 eieren
200 g bloem + extra voor het uitrollen
100 g blanke amandelen, fijngemalen
1 zakje vanillesuiker
1½ tl bakpoeder, gezeefd ook nodig: vlaai of taartvorm van 24×26 ∅, ingevet

Klop met de mixer de eieren met de suiker 5-8 min. tot een romige crème dat als een breed lint van de gardes loopt. Voeg de bloem toe en mix kort tot een glad mengsel. Snijd het vanillestokje over de lengte open en schraap de zaadjes eruit. Doe de zaadjes en het vanillestokje met de melk in een steelpan en breng tegen de kook aan. Laat de vanille ± 5 min. trekken in de melk op laag vuur.

Verwijder het vanillestokje, schenk de hete melk al roerend bij de eiercrème en roer goed. Schenk terug in de steelpan en breng al roerend, op matig vuur, aan de kook. Zet het vuur laag zodra het kookt en laat al roerend nog 2-3 min. doorkoken. Schep de vla in een kom en laat al roerend afkoelen.

Klop met een elektrische mixer de boter en suiker voor het deeg zacht en romig. Voeg een ei toe en klop totdat het is opgenomen. Schep bloem, amandelen, vanillesuiker en bakpoeder erdoor en kneed snel tot een soepel deeg. Vorm een platte bal en laat 1 uur afgedekt opstijven in de koeling.

Verwarm de oven voor op 160ºC.

Neem 2/3 van het deeg en rol het op een dun met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap die groot genoeg is om de vlaaivorm te vullen, 28-30 cm. Rol de rest uit tot een ronde lap die groot genoeg is om de taart te bedekken (26 cm). Vul de deegbodem met de banketbakkersroom en leg het deegdeksel erop. Druk de zijkanten van het deeg op elkaar met een vork zodat het deeg goed sluit en je een mooi randje hebt. Prik met de vork gaatjes in het deksel zodat er stoom kan ontsnappen. Klop het tweede ei los en bestrijk de bovenkant van de taart ermee. Bestrooi met de pijnboompitten en bestrijk nogmaals met losgeklopt ei om de pijnboompitten goed vast te laten plakken.

Bak de taart 40-45 min. in de oven tot deze gaar is en de bovenkant goudbruin. Laat de taart helemaal afkoelen voor het aansnijden.

Bereiden ± 40 min. / rusten ± 2½ uur / oven ± 45 min.

pijnboompittentaart - delicious